Jak správně prostřít slavností stůl? Tváří se to složitě, ale zvládnete to hravě

Určitě už to řada z vás zažila. Rodinná sešlost, narozeninová oslava, pozvání přátel nebo dokonce svého šéfa k vám domů na večeři. Chcete se blýsknout dobrým jídlem i pitím.

Jenže chutný pokrm nezaručí úspěch, když jej naházíte na talíř, který ledabyle položíte na stůl. A ještě navíc nepřipravený. Jak tedy připravit slavností stůl, aby se jídlo jedlo už očima?

Příprava stolu

  • Jako první se na stůl umístí plstěná podložka (molton). Bude tedy pod ubrusem. Je to proto, aby se tlumily zvuky a zabránilo se smekání talířů i příborů po stole. Stolování je pak tišší a příjemnější. Teprve na tuto podložku se umístí ubrus, který by měl přesahovat hranu stolu z každé strany o 20 až 30 cm. Ubrus musí být samozřejmě hladce vyžehlen – žádné sklady. Ubrus by měl být bílý.
  • Dalším krokem je umístění menšího ubrousku doprostřed stolu (napron). Ten může být jakékoliv barvy, která se hodí do interiéru, případně se vzorkem.
  • Nyní můžete na stůl položit „klubáky“. Klubový anebo také podkladový talíř leží na stole po celou dobu stolování. Na něj se položí papírový ubrousek, aby talíře o sebe nevrzaly. Podkladový talíř nesmí nikdy zůstat prázdný. Buď je na něm umístěn jiný čistý talíř anebo talíř s nějakým chodem.
  • Nyní záleží na tom, zda budete podávat předkrm, hlavní jídlo i s polévkou a dezert. Zkrátka podle toho přizpůsobíte další aspekty. Talíře nehrají velkou roli, protože ty se postupně přinášejí/mění. Ale příborů by vedle talířů nemělo být více než 3 po jedné straně, přičemž lžíce se nepočítá. Příbory musí být dokonalé čisté, lesklé. Na talíři je ozdobně složen papírový ubrousek případně látkový – ten si pak host pokládá na klín.

Jak připravit příbor?

  • Z vnější strany je připraven nůž na předkrm, podle toho, o jaký předkrm se jedná. Po něm následuje lžíce na polévku a po ní hlavní nůž. Z druhé strany je umístěna větší vidlička (na hlavní chod) blíže k talíři a vedle menší vidlička na předkrm. Nad talířem bude umístěn moučníkový set (příbor), budete-li podávat i moučník po jídle. Moučníkový set – vidlička, lžička.
  • Příbory se kladou s dolním okrajem talíře a vzdálenost mezi nimi je půl centimetru a ve stejné ose jako příbory hosta sedícího naproti.
  • Nezapomeňte na talířek na pečivo – je umístěn po levé ruce v úrovni středu hlavního talíře. Na něm pak leží malý nožík na máslo či pomazánku.

Sklenice

Začněte největšími sklenicemi na červené víno. Má vysokou stopku a široké tělo. Tu položíme k špičce nože hlavního příboru. Další skleničku na bílé víno umístíme šikmo vpravo, takže bude sklenička na červené víno a hned za ní sklenička na bílé víno šikmo položená. A ještě skleničku na vodu – ta bude mezi těmito dvěma, tudíž vznikne takový trojúhelník. Na stole mohou být pouze 3 sklenice. Bude-li host chtít například pivo, vyměníte později za jinou sklenici.

Dochucovadla a dekorace

Pokládají se tak, aby na ně každý dosáhl. Uprostřed stolu by neměla chybět dekorace, ale decentní. Ne velká kytka či masívní svícen, aby bránil ve výhledu hostů sedících naproti sobě. Svíčka je určitě vhodný stolovací doplněk, protože oheň byl, je a bude relaxační a pomáhá vytvořit intimní atmosféru. Klidně na stůl položte obojí. Malý decentní svícen s živým ohněm udělá své. Hned vedle lze umístit drobnou kytku. Příroda je příroda. Nicméně nepodceňujte intenzívní a pronikavou vůni některých kytek. Ostrá vůně by mohla přerazit vůni pokrmů. Stůl můžete oživit a zkrášlit i dalšími dekoracemi, soškami.

Servírování

Mysleli jste si, že je to všechno? Omyl. Z čeho budete jídlo hostům servírovat? Pokud máte z kuchyně blízko ke stolu, pak tento problém odpadá. Budete-li to mít však dál, pak nezapomínejte na servírovací nádobí. Polévkové mísy, omáčníky, dezertní misky, tácky apod.

Obrázek: pixabay.com