Čerstvost vajec ovlivňuje způsob jejich skladování. Dávat je do dvířek v lednici není dobrý nápad

Fotografie: BydlímeÚtulně

Špatným skladováním spousta surovin často ztrácí na chuti, konzistenci nebo se rychle úplně zkazí. Vyhněte se tomuto problému a prodlužte čerstvost uskladněných vajec.

Způsobem, jakým doma potraviny uchováváte, můžete do velké míry ovlivnit, jak dlouho zůstanou čerstvé a chutné nebo naopak jak rychle se tyto potraviny zkazí. Stačí přitom dodržovat pár jednoduchých pravidel. Čím lépe budete potraviny skladovat, tím déle si uchovají svou čerstvost. Špatným skladováním potravin končí jejich velká část zbytečně v odpadkovém koši, protože se nestihnout zlikvidovat. Předejděte tomuto problému a vyzkoušejte tento trik, jak lépe skladovat vejce.

Jak dlouho můžete vejce v lednici uchovávat

Aby se vám vejce nezkazila, je potřeba je uchovávat výhradně v lednici. Celkovou životnost vajec ale ovlivňuje více faktorů. Syrová vejce ve skořápce můžete v lednici uchovávat po datu balení minimálně 4–5 týdnů a přibližně 3 týdny po nákupu vajec v obchodě. Lehce rozšlehaná vejce maximálně 2 dny. Syrové bílky vám v lednici vydrží 4 dny a syrové žloutky opět jenom maximálně 2 dny. Uvařené vejce natvrdo ve skořápce může být v lednici až týden, ale pokud ho oloupete, měli byste ho ještě ten den spotřebovat.

Vejce nechávejte v kartonové krabičce

Ke skladování vajec používejte nejlépe původní kartonový obal. Nedávejte je do dvířek lednice. Uvnitř lednice je teplota konstantnější než ve dvířkách, kde častým otevíráním může kolísat. Karton navíc zabrání tomu, aby vejce nasávaly pachy z jiných potravin, a také brání tomu, aby vejce vyschla. Pokud vejce v kartonové krabičce uchovávat nechcete, měli byste je přemístit do vzduchotěsné nádoby.

Fotografie: Freepik

Jak udržet vejce déle čerstvá

Aby vejce zůstala déle čerstvá a poživatelná, změňte polohu, v jaké je máte v lednici uložená. Tento drobný detail výrazně ovlivní, jak rychle se vejce zkazí. Postupem času uvnitř skořápky vzniká vzduchová bublina. Čím je bublina větší, tím urychluje zkažení vajec. Nejrychleji se tato bublina tvoří a roste ve vejcích, které směřují ostrou špičkou nahoru. Pro zachování delší čerstvosti vajec je jednoduše obraťte ostrou špičkou dolů a tupým koncem nahoru. Výrazně tím oddálíte a zpomalíte vznik této bubliny.

Zdroj: Healthline, RealSimple

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]