Zápach linoucí se z kuchyňského dřezu je nepříjemností. Sůl a skořice jsou vhodné suroviny k jeho likvidaci

Fotografie: Wu Samkors / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Na rozdíl od koupelny je kuchyně místem, které je obvykle plné vůní. Někdy jde o příjemná aromata nových omáček, jindy zase o neodbytný zápach odněkud z dřezu.

Line se z různých skulinek, velmi často ale z odtoku dřezu. Otázkou vždy zůstává, zda se vám ho podaří zbavit jen pomocí domácích prostředků, nebo bude potřeba zakoupit něco tvrdšího. Ve většině případů jde o tzv. zápach shnilých vajec a jednou za čas o sobě dá zkrátka vědět. Pach je tedy signálem nesprávného čištění odtoku, stejně jako možné nesprávné instalace trubek. Velmi dobrou prevencí je tak kovový sifon s pevným sítkem kanálku.

Domácí postupy řešení

Ještě než začnete horečnatě shánět instalatéra nebo nakupovat hory komerční chemie, zkuste několik domácích metod. Mají totiž hned několik výhod. V první řadě tolik nezatěžují rodinný rozpočet a zároveň se ukazují jako mimořádně účinné. Přitom stačí jen sáhnout do spíže a z jedné či více surovin vytvořit některou z následujících směsí.

Kuchyňská sůl

Sůl dovede překvapit tím, na co všechno ji lze použít kromě samozřejmého dochucení jídel. Jde hlavně o prostý solný roztok. Do odpadu jí tedy nasypte 4 lžičky a nechte odstát asi 30 minut. Pak sifon propláchněte studenou vodou. Toto pomůže při mírném znečištění.

Kombinace citronu a jedlé sody

Obě suroviny působí jako výborné čističe i samostatně, dohromady jsou však ještě účinnější. Vytvořte si tedy jednoduchou směs citronu a jedlé sody ve stejném poměru – každého dejte půl šálku. Výsledek nalijte do kanálku a opět nechte 30 minut působit. Pak už jen odtok propláchněte vodou a po zápachu by nemělo být ani památky.

dřez
Fotografie: Pixabay

Použití skořice

Výše zmíněné přísady jsou už poměrně známými domácími úklidovými spojenci. Málo lidí však ví, že se dá velmi dobře využít i skořice. Do směsi budete potřebovat také hřebíček, rozmarýn a kousek citronové kůry. Všechno dejte do hrnce a vařte několik hodin na mírném ohni. Následně směs nalijte do odpadu, což zaplní kuchyni příjemnou vůní a neutralizuje odér z potrubí.

Opatření v podobě neutralizátoru

V případě selhání všech uvedených postupů lze vybrat některý z profesionálních. Tyto přípravky rozkládají veškeré tuky usazené v potrubí, stejně jako organický odpad. To všechno včetně bakterií. Obvykle jsou použitelné ve všech typech potrubí, které se mohou v domácnostech nacházet. U každého takového přípravku si však pečlivě přečtěte pokyny výrobce. Rozhodně nespoléhejte na to, že vám vystačí jeden univerzální postup.

Zdroj: Kuchinox

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]