Test čerstvosti vajec. Během pár vteřin je jasno, zda jsou ještě poživatelná

Fotografie: BydlímeÚtulně

Abyste si prošlými vejci nezpůsobili trávicí potíže, otestujte před konzumací jejich čerstvost. Pomůže vám k tomu tento jednoduchý trik.

Prošlou trvanlivost u některých potravin poznáte poměrně snadno. Pečivo zatuchne a zplesniví, na sýru se objeví plesnivá oka nebo bílý povlak, ryby a maso začnou nepříjemně zapáchat a ovoce a zelenina postupně uhnívá. Čerstvost vajec se ale určuje těžko. Skořápka může být na první pohled nepoškozená. Zkažené vejce tak nejspíš odhalíte až při rozklepnutí nebo po snězení.

Co budete pro zjištění čerstvosti vajec potřebovat

Jestli jsou vejce ještě stále poživatelná, nebo zralá na vyhození, odhalíte pomocí jednoduchého triku. K tomu si přichystejte pouze hrnec a trochu vody. Během chvilky můžete odhadnout, jak rychle musíte zakoupená vejce zkonzumovat, nebo naopak jak dlouho je ještě můžete v lednici skladovat. S pomocí tohoto triku se navíc vyhnete zbytečnému plýtvání jídlem.

Věnujte pozornost výběru vajec

Přestože stáří vajec na první pohled nepoznáte, měli byste být při jejich výběru ostražití. Obal by měl být ve skvělém stavu bez jakýchkoliv známek poškození. Zkontrolujte ho ze všech stran a pokud je to možné, otevřete ho a zkontrolujte alespoň vizuálně jeho obsah. Všechna vejce uvnitř balení by měla být neporušená.

vejce karton
Fotografie: Freepik

Jak zjistit, jestli jsou vejce čerstvá

Jakmile si domů zakoupená vejce přinesete, můžete je podrobit jednoduchému testování. Hrnec naplňte vodou a vejce do ní ponořte. Pokud ponořená vejce zůstanou na dně hrnce, znamená to, že jsou čerstvá a můžete je nějaký čas skladovat v lednici. Vejce, která plavou mírně pod hladinou, byste měli spotřebovat co nejdříve a ta, jež vyplavou na hladinu, byste měli rovnou vyhodit.

Jak vejce správně skladovat

Abyste vejce udrželi co nejdelší dobu poživatelná, umístěte je do lednice. Doporučené skladování je v původním kartonovém obalu. Rozhodně by neměla být v přímém styku se zeleninou s ovocem. Vejce neukládejte ani do přihrádky ve dveřích lednice, kde nejčastěji kolísá teplota. Vlivem teplotních změn by se vejce mohla rychleji zkazit. Konzumací zkažených vajec si můžete přivodit trávicí potíže a ohrozit zdraví své i dalších členů domácnosti.

Zdroj: Mirhitrostey

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]