Doba vaření těstovin je triviální záležitostí. Optimální množství soli už ale tak jednoznačné není. Ideální poměr je vhodné si zapamatovat

Fotografie: Ryan Hodnett / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Přestože je na každém balení těstovin návod na uvaření, množství přidávané soli nijak blíže specifikováno není. Takto poznáte, že je správné.

Přestože se těstoviny mohou jevit jako nejsnadněji a nejrychleji připravená příloha k jakémukoliv jídlu, jejich příprava může být gastronomickým oříškem. Aby měly těstoviny tu správnou chuť, pohlídejte si přesnou dobu vaření a nezapomeňte přidat správné množství soli. Těstoviny by po uvaření měly být tak akorát tvrdé, aby nebyly rozvařené, a správně osolené, aby nebyly plané.

V čem spočívá tajemství uvařených těstovin

Aby těstoviny po uvaření chutnaly jako od profesionálních kuchařů, měli byste věnovat pozornost jednotlivým krokům přípravy. Neměli byste těstoviny přidávat do vody dříve, než bude zběsile bublat a budete si jistí, že dosáhla teploty 100 °C. Aby těstoviny nebyly rozvařené, hlídejte pečlivě dobu, po jakou je ve vroucí vodě vaříte. A v neposlední řadě hraje důležitou roli sůl.

Sůl nad zlato i při vaření těstovin

Klíčovou roli hraje nejen správné množství soli, ale také doba, kdy ji do vody přidáte. Na každých 100 g těstovin potřebujete 1 litr vody. Do každého litru vody přisypte dvě polévkové lžíce soli. To odpovídá přibližně 16 g. Při vaření těstovin vždy postupujte podle informací uvedených na obalu a dodržujte veškerá doporučení a dávkování. Výsledek bude určitě stát za to.

různé druhy těstovin
Fotografie: Pxhere

Pokud se rozhodnete těstoviny dochutit méně slanou omáčkou, jako je rajčatová, budou takto osolené těstoviny ideální volbou. Pokud se však rozhodnete těstoviny podávat s výraznou sýrovou omáčkou, která je sama o sobě dostatečně slaná, se solením těstovin to raději nepřehánějte, aby výsledný pokrm nebyl zbytečně přesolený.

Přidejte sůl ve správný čas

Aby bylo vaření nejrychlejší a nejúčinnější, přidejte sůl do hrnce, jakmile voda dosáhne požadovaného bodu varu. Pokud vodu osolíte ihned, bude trvat mnohem déle, než voda v hrnci začne vařit. Slaná voda má totiž vyšší bod varu. Jakmile sůl do vody přidáte, promíchejte vodu a ujistěte se, že se všechna sůl ve vodě rozpustila. Teprve potom přidejte těstoviny.

Zdroj: Informebrasil

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]