Láhev oleje na smažení může vydržet až 3x déle. Ušetřit peníze je možné i na takové banalitě

nalévání oleje na pánev
Fotografie: Pxhere

Používání rostlinného oleje je v kuchyni zcela běžnou praxí. Nicméně hodně z nás si přeje buď bezednou láhev, nebo menší spotřebu, protože jeho cena není nejmenší.

Aktuální doba je vrcholně nejistá a rodiny zkouší šetřit, kde se dá. Mnohdy i snahou o to, aby nakoupené suroviny a potřeby vydržely pokud možno co nejdéle. S následujícím návodem můžete dojít k tomu, že vám běžná láhev rostlinného oleje nevydrží jen jeden měsíc, ale rovnou tři. Jde přitom jen o jeho racionální používání a využití toho, co je jeho součástí. A uspořená kapka ke kapce se projeví i korunou ke koruně, kterých není nikdy dost.

Koupili jste novou láhev?

Jestli jste zrovna koupili novou láhev rostlinného oleje do kuchyně, neotvírejte ji. Aspoň tedy ne tradičním způsobem. Jakmile odšroubujete samotné vrchní víčko, najdete prakticky v každé láhvi oleje zátku. Tu většina lidí zcela automaticky vytrhne pomocí napojeného očka a dál se o ni nestará. Olej už teče, co více řešit, že? Místo toho nechte hrdlo tak, jak je, a jen uprostřed udělejte malou dírku. Ideálně pomocí špičky nože nebo šídla.

Samotný kroužek lze odříznout nebo ucvaknout pomocí vhodných kleští. Výsledkem je otvor jen pro tenký pramínek oleje. To vede k mnohem větší kontrole nad jeho spotřebou, a tudíž také k výrazně úspornějšímu využití této tolik potřebné kuchyňské suroviny. Kupujete-li navíc občas tučné maso – lhostejno jaké – schraňujte přebytečný tuk. Dá se na něm krásně smažit a jde o velmi přirozenou možnost bez jakýchkoli konzervantů či dalších složek.

Další možnosti při samotném použití

Kromě tenkého a kontrolovaného pramínku se vám bude ještě velmi hodit buď silikonový kartáček, nebo klasická mašlovačka. Těmi lze celou pánev pokrýt i z velmi malého množství. Obecně ovšem platí, že zrovna smažení na rostlinném oleji opravdu není nejzdravějším způsobem přípravy. Lepšími metodami jsou v tomto ohledu pečení, dušení nebo příprava v páře. Kromě toho, že budete zdravější, bude mít radost i vaše peněženka, protože olej zmizí z nákupního seznamu.

Fotografie: Pxhere

Existuje ještě varianta opětovného použití stejného oleje, není ovšem radno ji využívat příliš často. Když už musíte – jako nouzové řešení – nejdřív olej vyčistěte. Jak to lze provést? Použitý olej nechte vystydnout do pokojové teploty. Přiveďte k varu trochu vody a rozmíchejte v ní lžíci práškové želatiny. Tuto směs přilijte do oleje, promíchejte a nechte několik hodin uležet. Dole v nádobě se vám zachytí veškeré nečistoty.

Zdroj: Xitrosti

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]