Kuchyňské nože ostré jako břitva. Nevšední tipy, díky kterým to zvládnete v rekordním čase

Fotografie: Depositphotos

Když nejsou nože nabroušené, krájení a manipulace s nimi může být obtížná – a často s nimi neukrojíte vůbec nic. Proto je třeba dbát na to, aby byly stálé ostré. Zjistěte, jak to udělat.

Klíčem k přípravě lahodných pokrmů je správné vybavení kuchyně, a to především dobře naostřené nože. Sada více nožů o několika velikostech vám jistě pomůže při každodenní práci, a možná nejen v kuchyni. Postupem času a častým používáním si však můžete všimnout, že se jejich čepele výrazně otupily a je třeba je nabrousit. Jak tedy naostřit nůž, aby se obnovila jeho plná účinnost a dobrá ostrost při řezání?

Jak poznat, že je třeba nůž nabrousit

Určitě snadno poznáte, když jsou čepele při krájení tupé. Zkuste takovým nožem nakrájet například rajče. Pokud se pod tlakem přitlačení nože nezačne slupka rajčete okamžitě rozkrajovat, je třeba ho nabrousit. Porcování masa s takovou čepelí je skutečným utrpením a může to být i nebezpečné. Pokud musíte místo jednoho zručného pohybu ruky doslova řezat kuřecí řízek, pak si v takových situacích nedělejte iluze.

Ostření nožů by však mělo proběhnout dříve, než se krájení surovin na večeři začne donekonečna prodlužovat. Jakmile zjistíte, že čepele již nejsou tak účinné, jak jste očekávali, proveďte příslušná opatření. Bude se vám hodit otestovat kousek papíru – zkuste ho seříznout nožem. Pokud se hladce a hluboko zařízne do papíru, můžete ho v kuchyni stále používat. Pokud však stránku roztrhne, je to špatné znamení.

Nejlepší metody, jak nože nabrousit

Existuje mnoho způsobů, jak brousit nože. Na trhu jsou k dostání různé druhy brousků, ale i bez nich můžete úspěšně obnovit čepele na plnou účinnost. První metodou je ocelový čep, který je zároveň i neoblíbenější. Jako jediný nemá abrazivní vlastnosti, tedy neodírá kov o čepel. Používá se především k rovnání řezné hrany. Nejlépe se používá s noži vyrobenými z měkkých materiálů, například válcované oceli. Dalším typem je keramická ocel – tento typ má brusné vlastnosti a je vhodný jak pro broušení zcela tupého nože, tak pro broušení těsně před řezáním.

Fotografie: Pixabay

Za zmínku však stojí, že v prvním případě byste měli používat nože z měkkých materiálů, protože s tvrdými čepelemi si takový brousek neporadí. Keramický kolík je ideální pro ty, kteří nejsou zběhlí v umění ostření, protože představuje malé riziko, pokud jde o poškození nože. A posledním je diamantový drát. Ten je nejagresivnější v kontaktu s ostřím, proto se doporučuje pouze zkušeným kuchařům. Brousky tohoto typu jsou dostupné v různých obchodech a používají se k ostření nožů z kované oceli.

Zdroj: Xitrosti

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]