Nekvalitní droždí často stojí za tím, že těsto nevykyne správně. Přitom existuje jednoduchý způsob, jak si ověřit že je stále použitelné

Fotografie: Depositphotos

Kdyby nebylo kvasnic, chleba by byla pouze taková tvrdší palačinka, a stejně tak ostatní druhy pečiva. Proto jsou kvasnice důležitou přísadou.

Kvasnice, lidově nazýváno pekařské droždí, jsou mikroskopická houba, která přeměňuje škrob v mouce na oxid uhličitý, jenž způsobuje kynutí. Tato reakce také vytváří alkohol, který se během pečení odpaří, a dodává také řadu sloučenin, díky nimž získá chleba příjemné aroma. Některé druhy kvasnic působí pomaleji a některé rychleji. Nejčastěji se používá droždí v suché formě, ale lze ho sehnat i čerstvé.

Čerstvé a sušené droždí

Čerstvé droždí obsahuje speciální kvasinky, které při kontaktu s vodou začnou kvasit. Je asi nejpoužívanějším druhem droždí v pekárnách i domácnostech, protože je univerzální a lze ho využít k přípravě pomazánek, knedlíků nebo klasického pečiva. V dřívějších dobách se prodávalo na váhu, dnes už ho najdeme v podobě malých zabalených kostek. Čerstvé droždí je na dotek velice jemné, má tendenci se rozpadat a příjemně voní. Zakoupit ho lze v různých obchodních řetězcích.

Sušené droždí, často nazýváno také „instantní“, je naopak dehydrovaný typ droždí. Má podobu drobných kuliček a prodává se v malých sáčcích, ale i ve větších baleních. Není třeba ho skladovat v chladu, vydrží až rok při pokojové teplotě. Při využívání tohoto typu se nepřipravuje kvásek, ale přidává se rovnou do těsta spolu s ostatními surovinami. Doporučuje se nejvíce pro domácí použití, například při přípravě kynutých těst.

Otestování kvásku

Občas se může stát, že například na droždí zapomenete nebo ho špatně uzavřete. Takové droždí pak ztrácí svou schopnost kynutí a když ho přidáte do těsta, zkrátka se nic nestane a výsledkem bude obyčejnou placku. Existuje však velice jednouchý způsob, jak otestovat, jestli má droždí stále svou funkci a kvasí. Postačí vám k tomu jen cukr a vlažná voda.

Fotografie: Pixabay

Nejprve si ohřejte vodu na cca 39 stupňů, aby voda byla vlažná. Vodu nalijte do 1/4 hrnečku a přimíchejte 1 čajovou lžičku klasického cukru. Pečlivě rozmíchejte, aby se cukr rozpustil, a můžete přidat 1 lžičku droždí. Opět jen zamíchejte a nechte směs na 10 minut odstát. Pokud směs v hrnečku zdvojnásobí svůj objem a vytvoří lehkou béžovou pěnu, droždí a kvasinky v něm jsou stále funkční.

Zdroj: Ricardocuisine

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]