Příprava pokrmů v parní troubě je zdravější a zajímavější

Parní trouba si bezvadně poradí s vařením, pečením, grilováním a přípravou jídel Sous-Vide. Pára zvýrazní chuť surovin a dodá potřebnou vláhu. Jídlo není vysušené, ale krásně šťavnaté. Ať už maso nebo zelenina, která si navíc zachová i cenné vitamíny a barvu.

Pokud se obáváte, že si nevychutnáte křupavou kůrku pečiva či krásně propečenou pečínku, můžete vybírat mezi kombinovanou troubou, která nabízí jak horkovzduch, tak páru. Anebo máte-li v kuchyni dostatek místa, pak parní troubu samostatně a klasickou troubu s mikrovlnkou.

Ovšem při parní troubě již mikrovlnka není potřeba. Jídlo ohřejete v parní troubě zdravějším způsobem. Navíc parní trouba (podle typu trouby) a kolik do ní hodláte investovat, dokáže vytvořit i onu křupavou kůrčičku. Úpravou stupně vlhkosti regulujete výsledek. Kombinace páry a horkovzduchu 50/50 je rovněž skvělá volba. Pára umožňuje připravit pokrmy na nižší teplotu, a tak si zachovají více živin, jsou šťavnaté a zároveň mají kůrčičku.

Jak funguje parní trouba?

  • Pára je po celé troubě distribuována rovnoměrně, bez kapek vody, které by mohly pokazit jídlo tím, že bude mokré. Vhodná je také na rozmrazování potravin, jelikož teplo páry rovnoměrně obklopí pokrm bez vytváření horkých míst.

  • Výhody pečení v páře tkví oproti běžnému pečení v tom, že lze připravovat vypečená, ale přitom šťavnatá masa. Podle typu trouby disponují některé až několika parními režimy. Pomalé pečení v páře (vhodné pro vepřové maso, drůbež: sous-vide) nebo režim ostré páry třeba na pečivo.

  • S parní troubou skončí plechy s vodou (zápara) umístěné na dně trouby, otevírání a větrání trouby při pečení domácího pečiva. Lze totiž nastavit program, kdy trouba odčerpá páru a vykondenzuje ji do zásobníku. Tím snadno dotvoříte kůrku na chlebu či získáte do křupava propečené maso, které však nepřijde o šťávu, jako v běžné troubě. To, zda dáte přednost kombinované parní troubě či jen čistě parní troubě, záleží na vašich preferencích.

  • Před nákupem nové parní trouby si ověřte parní funkce, rozhodující by neměla být v tomto ohledu jen cena, sledujte také spotřebu energie, čas rozmrazování a ohřev, bezpečnost. A pamatujte, že trouby s digitálním nastavením teploty bývají přesnější než dřívější typy s nastavením mechanickým.

  • Dnešní multifunkční parní trouby disponují mnoha programy. Lze tak využít jak parní vaření, tak i různé kombinace horkého vzduchu a páry, ale i tradiční horkovzdušný ohřev, program pizza, gril a mnoho dalších.

  • V parní troubě snadno bez námahy připravíte i to, co na běžné plotýnce: sladké kynuté knedlíky, rýži, těstoviny. Parní troubu lze využít i na kynutí těsta. Je to zkrátka skvělý pomocník do domácnosti, kde lze pokrmy připravovat zdravějším a pohodlnějším způsobem.

  • S nákupem nové parní trouby souvisí i nákup nového nádobí. Nádobí přímo určené do parní trouby umožňuje lepší cirkulaci páry okolo potravin. Díky tomu jsou pokrmy přesně, rychle a rovnoměrně prohřáté/uvařené/upečené.