Při rozmrazování masa s největší pravděpodobností celý život chybujete. Existuje metoda, která je rychlá a zároveň bezpečná

Fotografie: Depositphotos

Pro většinu masožravců je právě maso naprostým základem stravy. Nic neudělá takovou radost jako chutné žebro nebo plátek hovězího.

Když nakoupíte porci masa, nemáte mnohdy příležitost uvařit ho všechno najednou. Zmrazení je pak technologicky bezpečný a prakticky postup, jak uložit zbytek a nic nevyhazovat. Jediným problémem tak je často dlouhé rozmrazování, protože se kolikrát chcete najíst na poslední chvíli. Obecně je totiž lepší nechat maso povolit den předem v lednici, aby se k použitelnému stavu dopracovalo vlastním tempem.

Hlavně ne mikrovlnka

Mnoho lidí používá k rychlejšímu rozmrazení mikrovlnku. A i když je to pohodlné řešení, zdaleka to není ten nejlepší postup. Ať už jde o maso bílé nebo červené, syrové nebo uvařené, celé nebo mleté, mrazení je vynikající způsob jeho uchovávání. Alespoň za předpokladu, že při opačném postupu dodržíte několik základních bezpečnostních pravidel. Jenže které metody použít ke kompletnímu rozmrazení, aniž byste riskovali zdravotní potíže?

Pokud se chystáte na improvizované jídlo s přáteli a trváte na rozdělání zmrzlých steaků, existuje několik bezpečných možností, které nezahrnují mikrovlnku. Rozmrazení v horké vodě je také rizikové. Hlavně z důvodu snadného množení mikroorganismů a bakterií, jako například salmonely. Právě proto je řádné rozmrazení klíčovým faktorem, zvláště pokud máte děti.

Kouzlo prosté vody

Lidé často nechávají maso roztát v troubě, venku nebo přímo na kuchyňské lince. Takto se ovšem povrch ohřeje rychleji než vnitřek, takže bakterie zvenku mají výborný přístup do vnitřních vrstev.

Ideální způsob je jednoduchý. Jakmile vyjmete maso z mrazáku, ověřte si dobrý stav sáčku, v němž je zabalené. Pokud je poškozený, rychle ho vyměňte. Pak vezměte velkou pánev nebo nádobu a naplňte ji vodou.

Fotografie: Pxhere

Následně do ní maso na hodinu ponořte. Proč tento trik funguje opravdu rychle? Protože voda o pokojové teplotě maso rozmrazí, aniž by ho vařila. Ano, je opravdu podstatné, aby se maso nezačalo vařit, k čemuž přesně dochází v mikrovlnce. Tímto postupem navíc žádný druh masa neztratí nic ze své chuti a můžete následně spokojeně využít všech jeho výživových hodnot. Dobrou chuť a mnoho šťavnatých jídel v kruhu rodiny či přátel.

Zdroj: Goodhousekeeping, TheKitchn

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]