Slupky od ovoce umí v kuchyni hotové zázraky. Už nikdy nesmí končit v koši

Fotografie: Depositphotos

Po snědení banánu nebo oloupání pomeranče končí slupky většinou automaticky v koši. Je to ale chyba, protože právě tento odpad se dá v kuchyni i jinde perfektně využít.

Lze je použít jako čisticí prostředek i opravný nástroj. Jejich pečlivým využitím zaprvé ušetříte nemalé finance, zadruhé napomáháte životnímu prostředí. Krom toho vám právě tyto postupy mohou ukázat nové způsoby, jak pečovat o vaši domácnost. Běžně prodejná chemie je totiž určená pro jednoduché použití, kde zkrátka konkrétní prostředek, funguje na konkrétní povrch či situaci. Ovocné slupky si bezpochyby najdou stále nová využití.

Slupky od banánu

Banány jsou klasický případ slupek, které jdou bez diskuse ihned do koše, jakmile zkonzumujeme vnitřek. Najdou si však vynikající využití jako zahradní pomůcka a to kvůli jejich vnitřní straně. Ta dodává rostlinám živiny a hlavně listy orchidejí z ní získávají úžasný lesk. Rostlinu přitom skutečně stačí otřít slupkou od banánu a následně ji pomocí hadříku důkladně vyleštit.

Citrusová kůra

Jde o vynikajícího pomocníka ve všech druzích boje proti tuku. Bez dlouhého váhání je lze použít například při uklizení kuchyně. Zalijte citronovou kůru octem a nechte chvíli odstát někde na tmavém místě. Roztok následně nařeďte vodou a dejte do rozprašovače. Při utírání prachu nebo očistě pracovních desek dovede tento malý zázrak udělat skutečné zázraky.

Fotografie: Depositphotos

Jablečné slupky

Ačkoli mnoho lidí jí jablka i se slupkou, někteří ji pečlivě okrajují. Následně jde logicky do koše, což je ovšem hrozná škoda, protože ji lze krásně využít. Jablečné slupky stačí nakrájet a pak usušit. Následným zalitím vroucí vodou získáte vlastní domácí ovocný nález. Ten lze ještě vylepšit několika ingrediencemi jako medem, zázvorem, trochou černého čaje nebo kůrou z citrusových plodů.

Zdroj: Domekiogrodek

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]