Už žádné složité drhnutí znečištěné trouby. Nepříjemný zápach lze odstranit bez větší dřiny

Fotografie: Depositphotos

I po důkladné očistě trouby může otravný zápach přetrvávat. Nicméně místo drahých čističů existuje pár jednoduchých metod, které se dají použít ve všech případech.

Pečlivé mytí trouby je součástí normální údržby celé kuchyně. Ovšem i po této generálce se z ní stále mohou linout ne zrovna příjemné pachy. A to i přes to, že jste ji umyli opravdu důkladně a dle svého nejlepšího svědomí jste nic nezanedbali. Nepochybně si pak můžete například v drogerii koupit mnoho prostředků, jak se zápachu zbavit. Nicméně existují i alternativnější, zdravotně vhodnější a také ekologičtější postupy.

Překvapivé použití prostého chleba

Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia na 15 minut. Pak ji vypněte, aniž byste ovšem otvírali dvířka. Do bílého octa namočte kousek chleba, dejte ho do nějaké nádoby a na noc vložte do trouby. Další den vám stačí celou troubu důkladně vyvětrat a zjistíte, že pachy jsou kompletně pryč.

Když jsme u bílého octa, dá se použít i na ucpané nečistoty a celkovou dezinfekci trouby. Do misky s vodou nalijte dvě sklenice bílého octa. Nádobu pak vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů a nechte působit. Jakmile dojde k odpaření vody, kyselý roztok octa se změní v ekologický čistič a silné odmašťovalo. Všechny nečistoty budou mnohem poddajnější a všechny pachy budou pryč. Pak už stačí jen opláchnutí a pečlivé osušení.

Slupky jablek nebo citrusů

Na plech s pečicím papírem položte jablečné slupky a opět troubu trochu předehřejte na 180 stupňů. Plech dejte dovnitř a nechte zbytky jablek 20 minut zaschnout. Během tohoto procesu slupky veškeré nepříjemné pachy pohltí a váš spotřebič navíc příjemně provoní. Slupky pak nevyhazujte, dají se použít i pro čištění kovů, například oceli.

Fotografie: Pixabay

Stejný postup můžete provést se slupkami citronu, jen je tam nechte o 10 minut déle, tedy čistou půlhodinu. Jakmile pohltí pachy a zaschnou, vyjměte pekáč a troubu po vychladnutí otřete hadříkem z mikrovlákna.

Nemůže chybět soda

Tento bílý prášek nemůže scházet prakticky v žádném kuchyňském zlepšováku. Nezáleží na typu trouby, soda je vynikající na odmaštění, čištění a eliminaci pachu. Do misky s vodou nasypte dva šálky sody a vložte ji do předehřáté trouby (stejně jako předtím). Až se voda odpaří, soda troubu dezinfikuje.

Zdroj: TomesGuide

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]