Domácí čistící prostředky bez chemie připravíte snadno a rychle

Poslední dobou se velkým hitem staly nejrůznější čisticí prostředky, které si vyrobíte sami doma. Jejich výhodou je, že neobsahují žádné chemikálie, tak jako tomu je u naprosté většiny kupovaných přípravků. Chráníte tak nejen životní prostředí, neboť mnohé studie ukázaly, jak negativní vliv mají tyto prostředky na ekologii, ale také sami sebe, neboť mnoho lidí je na látky, které tyto přípravky obsahují, citlivých a při manipulaci s nimi se u nich objevují nejrůznější vyrážky, podráždění či problémy s dýcháním.

Přírodní čistič na sklo

Na výrobu toho čističe budete potřebovat pouze vodu a destilovaný bílý ocet, které smícháte v poměru dva šálky vody a čtvrt šálku destilovaného bílého octa. Obojí nalijte nejlépe do lahvičky s rozprašovačem a promíchejte. Skvělé čisticí vlastnosti tohoto roztoku oceníte nejen při čistění oken, ale také prosklených vitrín, skleněných stolků či zrcadel. Ocet si bez problémů poradí i s těmi nejusazenějšími nečistotami, ale vzhledem k nízkému poměru octa se nemusíte bát žádného nepříjemného štiplavého zápachu.

Přírodní čistič toalet

Jednou z místností, které věnujeme při úklidu hodně sil a času, je bezesporu toaleta, neboť z ní chceme odstranit všechny případné nebezpečné choroboplodné zárodky, které by se zde mohly nacházet. Skvělý čistič toalety si lze snadno vyrobit za pomocí půl šálku jedlé sody a půl šálku octa. Při jejich míchání se nelekejte jejich poněkud výrazné reakce.

Následně do roztoku přimíchejte několik kapek éterických olejů, jako je levandule nebo borovice, aby po vyčištění byla vaše toaleta nejen čistá, ale také voňavá. Čištění s tímto roztokem je velmi snadné, stačí ho nalít a nanést na všechny části toalety, které chcete vyčistit, a nechat přibližně deset až patnáct minut působit. Poté povrchy pomocí kartáčku či hadříku jednoduše vyčistěte.

Přírodní multifunkční sprej

Pokud si chcete vyrobit univerzální čistič, který byste mohli ve vaší domácnosti bez starosti použít na nejrůznější povrchy, pak smíchejte v misce čtvrt šálku octa, jednu lžíci jedlé sody a litr teplé vody. Vše promíchejte a počkejte, až se jedlá soda rozpustí. Následně směs přelijte do lahvičky s rozprašovačem, do které vložte ještě navíc kůru z jednoho citronu. Univerzální čisticí prostředek je hotov.

Sprej s vůní citrusů

Poslední tip, který vám přinášíme, je na čisticí sprej, který oceníte především v kuchyni, kde si skvěle poradí s nejrůznějšími nečistotami, které vzniknou při vaření a navíc opět celý prostor příjemně provoní. Na jeho výrobu budete potřebovat pouze dva šálky vody, jednu lžičku saponátu na nádobí a několik kapek éterických olejů z pomeranče, citronu a limetky.

Fotografie: Pixabay, Handimania

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]