Mouka představuje v kuchyni univerzálního pomocníka. Kromě toho, že s ní připravíte slané i sladké pokrmy, vám totiž pomůže i s úklidem.
Nerez je velmi oblíbeným materiálem, a to pro svou odolnost i všestrannost. Jeho nevýhodou ale zůstává čištění. Třeba takový špinavý nerezový dřez je přímo noční můra. Když si ale připravíte k ruce mouku, už tomu tak být nemusí.
Bílé a sypké zlato
Mouka – pšeničná, ovesná, kukuřičná, mandlová nebo třeba rýžová – tvoří základ většiny světových kuchyní. A proč by ne, vždyť se jedná o surovinu prověřenou staletími, lidé si z ní jídlo připravovali už ve starověku, jak připomíná portál Mlýnky. Tento bílý prášek, vyrobený z rozemletých zrn, semen, ořechů nebo třeba kořenů, má ale mnohem větší míru využití, než by kdekterá hospodyňka předpokládala.
Že se mouka hodí jako zahušťovadlo do omáček, na obalování nebo jako přísada při pečení buchet, ví asi každý. Mouku však lze využít i při uklízení. Především s mastnými skvrnami a fleky si mouka, ať už hladká, nebo polohrubá, poradí levou zadní. Stačí ji jen správně aplikovat a plnohodnotně tak využít její absorpční schopnosti.
Nalijte přes noc tuto domácí směs do záchodu a ráno můžete jásat. Dělají to i v luxusních hotelech
Mastnota už nemá šanci
Skvělou práci odvede mouka především s nerezem, dolaďte s ní proto třeba umytý nerezový dřez. Ten byste denně měli otřít vlhkou houbičkou, jak uvádí web In-Duro. Po umytí pak vytřete dřez dosucha a nasypejte do něj asi půl hrníčku mouky. Jemnou houbičkou s trochou vody ji pak „vmasírujte“ do povrchu dřezu. Při jejím následném vytírání ale buďte opatrní, aby se zbytečně nedostala do odtoku. Ačkoli na BydlímeÚtulně jsme již radili, jak snadno vyčistit ucpaný odpad, lepší je jistě prevence.
Kromě dřezu můžete sílu mouky využít i na mastné fleky na oblečení. Mouku opatrně vetřete do skvrny, jak uvádí web Tudasfaja, a nechte ji působit alespoň půl hodiny. Poté zbytek mouky oklepejte a oblečení vyperte tak, jak jste zvyklí. Uvidíte, že po mastnotě nebude ani vidu ani slechu.
Napište komentář