Ideálně zralý meloun lze rozpoznat již v obchodě. Prozradí ho i barva a zvuk

Fotografie: Freepik

Zralý meloun je jedna z největších letních pochoutek. A ještě je přínosný pro naše zdraví, neboť obsahuje spoustu živin.

Čas se pomalu začíná od jara posouvat k létu, i když zrovna letošní květnové počasí tomu příliš nenasvědčuje. Nicméně na trhu se začínají objevovat melouny. V tomto období jsou ještě poměrně drahé, takže by bylo záhodno, abyste za své peníze dostali to nejlepší zboží. Občas se totiž stane, že meloun zakoupíte, těšíte se, přinesete domů a… vyhodíte. Jak říká klasik: „Do melounů a do lidí nevidíš.“

Lahodný a zdraví prospěšný

Co se však melounů týká, máte šanci si je prohlédnout alespoň povrchově. I tam lze nalézt znaky, které svědčí buď pro koupi, anebo proti. Aby byl meloun sladký a šťavnatý, musí být splněno hned několik faktorů: dobré pěstební podmínky, sklizeň v pravý čas, šetrná přeprava, ne příliš dlouhé skladování. Jinak se může stát, že si přinesete buď meloun nezralý, či naopak přezrálý až uvnitř nahnilý.

Zralý meloun není jen chutné a osvěžující ovoce (či zelenina, má totiž znaky obou), ale je také prospěšný pro naše zdraví. Obsahuje převážně vodu, což je pro organismus velmi dobré, obzvláště v horkých letních dnech. A je poměrně bohatý na minerální látky a vitamíny, a stejně tak na lykopen, jak vyjmenovává Healthline. A cukr? Minimální množství – hlavně glukóza, fruktóza a sacharóza.

Zavařené brambory vydrží čerstvé celou věčnost. Je však třeba je i nechat odmočit a opláchnout

Jak v obchodě poznat kvalitu melounu

Každý meloun leží na zemi, a tam tedy vznikne světlá skvrna. Ta má mít krémově nažloutlý barevný odstín, radí KobietaInteria. Tak máte jistotu, že byl plod utržen až v plné zralosti. Pokud je skvrna skoro bílá, nebo dokonce nazelenalá, je to znamení, že byl meloun sklizen předčasně, a to se podepíše na jeho výsledné chuti.

Kůra by měla být lehce drsná a matná; lesklý povlak může být známkou nedozrálého plodu. Velkým nešvarem obchodníků je také dlouhé a nevhodné skladování melounů. Už se vám podařilo koupit „zavadlý“ plod místo křehkého? To je horší, než kdyby nebyl meloun sladký.

Dozrávající meloun na poli
Fotografie: Pixabay

Sami máte jistě také zkušenost s poklepáváním na meloun a jste schopni rozpoznat, jak se vám osvědčila. Zralé melouny mívají zvuk spíš hluboký a dutý, nezralé vydávají zvuk vyšší. A když meloun uchopíte do rukou, měl by být poměrně těžký. Bude-li tedy víc melounů velikostně stejných, vezměte ten nejtěžší. Je to známka vysokého obsahu vody a cukrů. Přezrálý a dlouho skladovaný meloun má méně vody, bude tedy lehčí. A co je horší, uvnitř nebude křehký, ale „moučnatý“.

A ještě tip pro vás

Bílá melounová dužina těsně pod kůrou, je podle webu Southern Living ještě mnohem zdravější než sladká červená dužina. Přestože je téměř bez chuti, je rovněž nabitá živinami. Obsahuje vysoký podíl vitamínů A, B6, C, draslík, zinek a hořčík a také silné antioxidanty. Dobře se hodí do salátů a skvělou kombinaci tvoří s kuřecím masem či s tuňákem. Jinými slovy, můžete využít meloun jako ovoce i jako zeleninu. Na BydlímeÚtulně jsme pro vás také napsali, jak dokážete v prodejně vybrat ty nejsladší pomeranče.

Zdroje: Healthline, KobietaInteria, SouthernLiving

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*