Trápí vás špinavá digestoř? Lze ji snadno vyčistit pomocí soli a jedlé sody

Používáme ji téměř každý den. Nutno však dodat, že špinavá digestoř už nemusí plnit svou funkci. Pokud rádi vaříte a nechte mít po každém vaření kuchyň plnou páry a směsi vůní z připravovaného jídla, je pro vás digestoř nezastupitelným pomocníkem. Aby ale dobře plnila svou funkci, musí být digestoř čistá, nezanesená mastnotou. K tomu je potřeba ji čas od času vyčistit.

Většina digestoří obsahuje filtr, který jakmile se zanese, negativně ovlivní její funkčnost, v kuchyni nám tak zůstávají nechtěné výpary a pachy. Proto vám dnes přinášíme několik užitečných tipů, jak filtr digestoře nečistot a mastnoty účinně zbavit.

Jak vyčistit kovový filtr?

Filtr většiny digestoří bývá většinou kovový. Jeho hlavní funkcí je zachycení tukových částic, které páry stoupající z vaření obsahují tak, aby se tyto částice nedostaly dále do motoru digestoře a neponičily ho. Možností, jak tyto tukové kovové filtry vyčistit, je hned několik. U všech metod platí, že čím častěji je používáte, tím lépe. Výrobci odsavačů par doporučují digestoře čistit přibližně jednou měsíčně. Pokud máte myčku na nádobí, dá se filtr poměrně jednoduše umýt prostřednictvím intenzivního čisticího programu myčky.

Jedlá soda, čpavek a sůl

Pokud myčku nemáte, nebo ji na čistění digestoře nechcete použít, můžete k čistění využít například jedlou sodu. Stačí si připravit do misky trochu jedlé sody a do kbelíku teplou vodu. Následně namáčejte hadr či starý zubní kartáček střídavě do teplé vody a jedlé sody a krouživými pohyby filtr čistěte. Po vyčištění ještě filtr umyjte ve vodě se saponátem, abyste odstranili všechny zbytky rozpuštěné mastnoty, a filtr dosucha otřete. Další možností je čištění digestoře pomocí roztoku vyrobeného z vody, čpavku a soli. Roztokem filtr potřeme a necháme přibližně deset až patnáct minut působit. Poté umyjeme teplou vodou se saponátem. V případě většího znečistění filtru můžete nechat roztok působit déle.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]