Věděli jste, že jsou věci, kterým je třeba věnovat každodenní pozornost? Pokud řešíte úklid domácnosti, tomuto věnujte maximální péči. Jedině tak bude vaše domácnost skutečně stoprocentně čistá. To, že nějaké nečistoty nevidíte, nutně neznamená, že by neexistovaly. Oni existují, a tak mohou ohrožovat i vaše zdraví. Podívejte se, na co všechno je třeba se při péči o domácnost zaměřit každý den.
Ručníky a utěrky
I když nevypadají špinavě, je to něco, co bývá nejvíce kontaminované. Důvodem je hlavně vlhkost, která se následně v ručníku i utěrkách drží. Ta je doslova rájem pro plísně i bakterie. Ty se následně přenáší buď na vaše ruce, nebo také na vaše nádobí, ze kterého jíte. Tím cizorodé organismy dostáváte do těla.
Stěna sprchy
Čistíte ji jenom jednou za čas, když je plánován velký úklid domácnosti? Také to je velká chyba. Věnujte se jim pravidelně, nejlépe každý den. I tady je velkým rizikem vlhkost a následný vznik plísní. Hlavně potom v rozích a také v jednotlivých spárách. Když už nic jiného, tak po hygieně alespoň použijte stěrku.
Kuchyňská linka
Místo, kde se připravuje jídlo. A co je na kuchyňské lince, to se následně dostává do jídla. I když se to nezdá, tak tento pracovní prostor může být znečištěn více než dost. Stačí na desku použít klíče, peněženku, tašku s nákupem či jiné věci, ze kterých se dostanou bakterie na pracovní prostor, a proto do jídla. Nezapomeňte na pravidelný úklid domácnosti s důrazem na toto místo.
Kávovar
Milujete chuť čerstvé kávy a dopřáváte si ji každý den ze svého kávovaru? Pokud ho pravidelně nečistíte, je to problém. Nejenom proto, že se v něm objevuje vodní kámen, ale opět nelze zapomenout třeba také na možný vznik plísní i dalších bakterií, které se objeví ve vodě, která stojí v samotné nádržce.
Kuchyňský dřez
Skončí toho v něm hodně. Pravidelně se v něm myje nádobí, a tak je jasné, že v něm zůstávají zbytky jídla. Ty mohou postupně hnít, což způsobuje vznik bakterií a také vznik zápachu. Obojí se následně šíří nejenom po vaší kuchyni, ale i po celém vašem bytě.
Špinavé talíře
Necháváte je i několik dní ve dřezu, nebo na vaší kuchyňské lince? I toto je celkem velký problém. Stejný, jako u dřezu. Jídlo se začne rozkládat a výsledkem toho je jak zápach, tak samozřejmě také bakterie.
Podlahy
Nezdá se to, ale i na podlahách je nečistot více než dost. Začíná to na chodbě, kde si je přinesete z venku. A potom už je jenom roznášíte po době nebo bytě. I zde by měl být úklid domácnosti realizován jednou denně.