Pekařské droždí, neboli kvasnice, jsou produkt, který je užitečný nejen v kuchyni. Může být využit i mnoha jinými způsoby, jedním z těch méně obvyklých je jako hnojivo na rostliny.
Droždí je surovina, bez které se neobejde téměř žádná potravina, kterou běžně konzumujeme. Využívá se na pečení chleba, ale i dalších druhů pečiva, které běžně konzumujeme. Již naše babičky jej používaly jako přírodní lék na velké množství zdravotních problémů. Kvasnice nám ale také moho posloužit jako hnojivo. Jak na jeho výrobu si prozradíme níže v článku.
Hnojivo je zázračný stimulant
Hnojivo, připravené z droždí, stimuluje květiny k rychlejšímu a hojnějším růstu. Poskytuje jim totiž cenné minerály, které jsou důležité pro vývoj květiny. Kromě toho má také blahodárný účinek na kořeny květin, chrání je před vznikem různých chorob. Pomoci nám může také v boji s otravnými škůdci.
Droždí je bohaté na sacharidy, aminokyseliny, organické sloučeniny, vitamíny skupiny B a minerály. Díky vysokému obsahu těchto látek podporuje růst a vývoj mikroorganismů, které žijí v půdě. Díky podpoře potřebných organismů dochází k postupnému vytlačování patogenních hub, které našim květům škodí. Pravidelné hnojení pomáhá snížit riziko napadené kořenů a rostliny chrání i před nepříjemnými vlivy vnějšího okolí.
Příprava hnojiva krok za krokem
Na přípravu hnojiva budeme potřebovat pekařské droždí, cukr a vodu. Voda není ani potřeba čistá, můžeme použít tu, která nám zbyde při vaření, například z brambor. Využít se dá i voda dešťová. Na přípravu hnojiva můžeme použít fermentované i nefermentované kvasinky. Kvasnicové hnojivo z nekvašeného droždí se hodí také na kompost pro urychlení fermentace, kvašené hnojivo je o něco silnější a využijeme jej převážně jako ochranu ovocných stromů, keřů a okrasných rostlin.
V případě nefermentovaných kvasinek nám stačí umístit kostky droždí do kbelíku, který bude obsahovat 10 litrů teplé vody. Vodu s kvasnicemi následně promícháme a necháme asi hodinu pracovat. Poté je hnojivo připraveno k použití, jednoduše jím zalijeme požadované sazenice a rostliny. Hnojivo z fermentovaných kvasinek musíme nechat zrát delší dobu, a to přibližně jeden týden. Do kbelíku umístíme kostku droždí, kostku cukru a 10 litrů vlažné vody. Takto připravené hnojivo můžeme po týdnu použít, je potřeba jej ale ředit.
Zdroj: GardeningKnowHow