Pokud rádi vaříte, víte dobře, o čem mluvíme. Čas od času je třeba sporák vyčistit a odstranit veškeré nečistoty a mastnotu. Existují sice různé speciální čisticí prostředky, ale proč zbytečně utrácet peníze, když jsou tu mnohem levnější a jednodušší způsoby. Jedním z nich je vyčistit sporák pomocí čpavku.
Proč čpavek?
Čpavek neboli hydroxid amonný je zásaditý roztok, který je známý pro své výborné čistící vlastnosti. Umožňuje bez nechtěných škrábanců odstranit napečené nečistoty nejen ze sporáku, ale také z trouby či grilu. Jen je vhodné při jeho používání respektovat určitá pravidla. Pokud máte citlivější pokožku, doporučuje se použít při čistění rukavice, které vás před amoniakem ochrání. Druhou zásadou je, že při čistění čpavkem se vyplatí větrat, omezíte tak jeho nepříjemný štiplavý zápach.
Jak na to?
Stačí do amoniaku namočit hadřík či houbičku, kterým poté potřete špinavé rošty sporáku. Následně tyto rošty vložte do igelitového sáčku, který pevně uzavřete a nechte působit přes noc. Pokud jsou rošty hodně špinavé, doporučuje se jejich povrch v mezidobě přes sáček občas třít kartáčkem či houbičkou. Ráno rošty vyjměte a opláchněte čistou vodou. Výsledkem budete mile překvapeni. Druhým způsobem, jak rošty z trouby či grilu vyčistit, je ponořit je celé do roztoku čpavku a teplé vody, například do vany či kbelíku. Po přibližně dvaceti minutách rošty z roztoku vyjměte a opět dočistěte za pomoci čisté vody.
Čpavkem můžete vyčistit nejen rošty sporáku, ale také jeho knoflíky či vaši elektrickou troubu zevnitř. Stačí troubu předehřát na přibližně 65 °C a následně na horní rošt umístit misku, do které nalijete asi půl šálku amoniaku, a na dolní rošt položit větší misku s vroucí vodou. Troubu zavřete a nechte takto působit přes noc. Následující den misky z trouby vyjměte a troubu umyjte vlhkým hadříkem či houbičkou.
Fotografie: Pixabay