Banánová slupka by neměla končit v koši. Pomůže rostlinám i při péči o boty

Fotografie: Pixabay

Banány patří mezi nejoblíbenější a také nejzdravější ovoce, které si můžeme dopřát. Nejenže skvěle chutnají a dají se konzumovat mnoha různými způsoby, a to nejen v syrovém stavu, ale například také jako součást velkého množství dezertů, jejich nespornou výhodou je rovněž to, že obsahují velké množství vitamínů a minerálů.

Všichni víme, že banány mají slupku. Tu jste možná až dodnes považovali pouze za jakýsi ochranný obal. Dnes vám ale ukážeme, že i banánovou slupku jde velmi účinně využít.

Pro zdravé srdce i střeva

Banány jsou velmi zdravým ovocem a jejich konzumace se doporučuje například i lidem, kteří mají problémy s vysokým krevním tlakem. Důvodem je, že banány obsahují velké množství draslíku, jehož zvýšená konzumace je určitou prevencí před tímto problémem.

Z dalších minerálních látek v banánech najdeme také hořčík, fosfor a vápník, z vitamínů to jsou potom vitamíny C, A, E B a K. Banány jsou také prospěšné pro trávicí soustavu, neboť obsahují velké množství vlákniny, která přispívá ke správné činnosti střev.

Jak v domácnosti využít banánovou slupku?

Teď už ale k banánové slupce. Banánová slupka rovněž obsahuje velké množství cenných látek, zejména minerálů. Z tohoto důvodu ji tak lze velmi snadno použít například jako náhradu umělých hnojiv pro vaše domácí rostliny.

Stačí jednoduše vložit banánové slupky do mísy s vodou a nechat je louhovat po dobu přibližně pěti až sedmi dní. Touto vodou následně vaše rostliny zalijte. Zároveň slupky můžete použít k potření rostlin s většími listy. Uvidíte, že banánová kůra vašim rostlinám velmi prospěje.

Druhou možností, jak banánové slupky použít, je připravit z nich speciální přípravek k péči o vaší obuv. Konkrétně stačí pouze slupkou od banánu jednoduše přetřít vaše lakované kožené boty.

Budete překvapeni, jak slupka vaši obuv vyleští a zároveň ochrání například před vzniknutím případné vlhkosti.

Fotografie: Pixabay

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]