Báječné fígle, jak se v domácnosti zbavit nadměrné vlhkosti a neustále orosených oken

Fotografie: Freepik

V podzimních a zimních měsících se často objevuje problém s vysokou vlhkostí v domácnosti. Může za to nedostatečná izolace budov nebo málo větrání. Zjistěte, jak se s tímto problémem vypořádat.

Příčinou může být i těsné otevírání oken. Pokud tento problém trvá už delší dobu, může to vést k tvorbě plísni, které mohou nejen poškodit stěny a vybavení domácnosti, ale také ovlivňuje naše zdraví. Přispívá k onemocnění dýchacích cest, alergiím, ale také horší pohodě a celkové únavě.

Fotografie: Freepik

Kontrolujte hladinu vlhkosti v domě a odstraňte přebytečnou vlhkost

Odkud vlhkost pochází a jaká jsou její rizika? Zvýšená vlhkost má mnoho příčin. Obvykle se objevuje na podzim a přes zimu, kdy klesá teplota venku a domy se začínají vytápět. Pokud se vodní pára neuvolňuje, kondenzuje a způsobuje právě vlhkost.

Důvodem může být nedostatečné větrání, příliš uzavřená okna nebo nepropustné stavební materiály. Vlhkost může také pronikat zvenčí v důsledku různých druhů netěsnosti – poškozená střecha, prasklé trubky, špatně chráněné podlahy nebo nedostatečná izolace domu.

Vlhkost se hromadí nedříve v rozích stěn a stropů, kde se pak snadno vytvoří plíseň. Způsobí to černé skvrny a plíseň poznáte také podle nepříjemného zatuchlého zápachu. Plísňové houby nepříznivě ovlivňuje také naše zdraví. Mohou způsobit astma a další onemocnění dýchacích cest. Účinky plísní zahrnují také podráždění spojivek, zánět vedlejších nosních dutin nebo časté bolesti hlavy. Mohou také velmi ovlivnit naši náladu a duševní pohodu.

Fotografie: Freepik

Jak se vlhkosti v domácnosti zbavit?

Pokud máte doma vlhkost, je třeba zjistit příčinu jejího vzniku. První krok je kontrola budovy s ohledem na možné poruchy, které mohou mít na vlhkost vliv. Měli byste dbát na řádnou izolaci domu, abyste zabránili zamrznutí stěn a tvorbě tepelných mostů. Pro udržení přiměřené vlhkosti v domě je také nutné pravidelně větrat.

Klíčovým problémem jsou nerušené ventilační mřížky, které by měly být především v koupelně, kuchyni a WC. Umožní to únik vodní páry a zabrání jejímu pronikání do stěn a usazování na oknech. Otevřenost dvířek můžete kontrolovat zapálením svíčky – pokud se plamen nepřeklopí, je to známka toho, že musíte zavolat kominíka, aby vyčistil komín.

Po koupání byste měli vždy nechat otevřené dveře, při vaření v kuchyni otevřít okna a zapnout digestoř, aby mohly páry volně unikat. Pravidelné větrání je velmi důležité, pokud doma nechcete pěstovat plísně. Větrat byste měli dvakrát denně po několik minut. Nezapomeňte v domácnosti udržovat správnou teplotu, která by měla být alespoň 20 stupňů.

Pokud se vám doma hromadí vlhkost, může pomoci odvlhčovač

Vyplatí se investovat do toho přístroje, pokud vás vlhkost trápí dlouhodobě. Pohlcuje nejen vlhkost, ale také kouř a další znečišťující látky. Může snížit vlhkost vzduchu až o 60 %. Použít můžete domácí vysoušeče, které jsou levnější.

Zdroj: TheSpruce

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]