Pokrmy pečené v troubě mají nezpochybnitelně vynikající chuť. Plech je bohužel po upečení pokrmu často znečištěn připálenou a zapečenou špínou, kterou lze jen těžko odstranit.
Plech před znečištěním často neochrání ani alobal, ani pečicí papír. Můžete být při manipulaci s pokrmem maximálně opatrní, a přesto znečištění plechu nezabráníte. Připálená mastnota, nebo dokonce připečené zbytky jídla se z plechu opravdu těžce odstraňují. Naštěstí vám s tímto problémem dokáže pomoci obyčejná mince z vaší peněženky. Vyzkoušejte tento jednoduchý trik.
Jak plech efektivně vyčistit
Pro spoustu lidí je čištění plechu noční můrou, protože tato činnost často vyžaduje spoustu času a úsilí. Pomocí mince však budete mít plech za pár chvil dokonale čistý. Nejprve ho nechte vychladnout a následně ho omyjte pomocí houbičky a běžného mycího prostředku na nádobí. Pokud vám na povrchu plechu zůstanou odolné mastné skvrny, přiložte na povrch minci její plochou stranou (ne okrajem) a začněte skvrny jemně drhnout. Postupujte opatrně a pomalu, abyste povrch plechu nepoškrábali. Nakonec plech opět houbičkou a prostředkem na nádobí umyjte a vysušte hadříkem.
Další způsoby, jak plech snadno vyčistit
Existují i další způsoby, jak připečené skvrny z povrchu plechu odstranit. Pokud se vám nechce plech usilovně drhnout, můžete ho před mytím nechat odmočit, nebo vyzkoušet jeden z těchto dalších účinných způsobů.
Čištění plechu pomocí kečupu
Nejprve na celý povrch naneste vrstvu kečupu a nechte ho 2–3 hodiny působit. Klidně nechte plech takto potřený i přes noc. Následně ho vlhkým papírovým ubrouskem otřete a nakonec ho omyjte houbou a běžným mycím prostředkem na nádobí. Během chviličky byste měli veškeré nečistoty z povrchu plechu snadno a jednoduše odstranit.
Snadné čištění pomocí octu a soli
Smíchejte stolní ocet s hrubou solí a přidejte vodu v poměru 1 : 1. Dokud je plech teplý, namočte do tohoto roztoku houbu a potřete jí povrch plechu. Nechte roztok 15–20 minut působit a následně plech opláchněte pod proudem vody. V případě potřeby ho omyjte houbou a běžným mycím prostředkem na nádobí.
Zdroj: Recettesplat