Češi nyní ve velkém skupují „domy za dvacku“. Nabídka je ovšem omezená. Kdo dřív přijde, ten dřív bere

Fotografie: Jiří Komárek / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Domy za euro jsou lákavou nabídkou některých evropských zemí. Musíte je však zrekonstruovat na vlastní náklady.

V posledních letech se v Itálii, Francii a Chorvatsku objevila zajímavá příležitost pro Evropany, kteří chtějí investovat do nemovitostí nebo hledají únik z městského ruchu. Tyto země nabízejí domy za symbolické ceny, často jen za jedno euro (čili pro Čechy za 25 korun). Cílem je oživit opuštěné oblasti a přilákat nové obyvatele, uvádí se na webu TN.

Na první pohled lákavá nabídka

Čím dál více vesnic a městeček v Itálii řeší palčivý problém. Obyvatelé je opouštějí a stěhují se za prací do větších měst. Zůstávají po nich prázdné domy, které chátrají. A tak je místní úřady nabízejí takřka za hubičku. V Itálii se tento projekt týká zejména horských oblastí, tam místní obce nabízejí opuštěné domy za cenu jednoho eura s podmínkou, že noví majitelé domy zrekonstruují.

Na prodej jsou nemovitosti v těchto obcích: Bisaccia – v té je na prodej dokonce 90 nemovitostí, Cinqufrondi, Cantiano, Fabbriche di Vergemoli, Albugnano, Borgomezzavalle aj., jak uvádí web Idealista. Podobný program se objevil i ve Francii, kde město Saint-Amand-Montrond prodává dům za jedno euro, aby přilákalo nové rezidenty a oživilo místní komunitu. Chorvatsko se rovněž přidalo k této iniciativě, když vesnice Legrad nabízela domy za cenu, která je nižší než cena balíčku chipsů.

Dům z recyklovaných materiálů ho stál 30 000 Kč. Šikovný muž si nyní užívá soulad s přírodou

Tyto programy jsou reakcí na demografické problémy, jako je stárnutí populace a urbanizace, které vedou k opuštění některých venkovských oblastí. Nabídka domů za euro je lákavá nejen pro místní obyvatele, ale i pro mezinárodní kupce, kteří hledají možnost vlastnit nemovitost v Evropě za zlomek obvyklé ceny. Je ale potřeba počítat s tím, že výhodná koupě v malebné lokalitě má i svůj háček.

Výhodná koupě má řadu podmínek

Zájemci by si však měli uvědomit, že kromě pořizovací ceny budou muset investovat do rekonstrukce a obnovy těchto domů. Přestavba musí být hotová do tří let a majitel musí v nemovitosti skutečně žít. Některé úřady požadují, aby zájemci byli mladší 40 let a měli dostatečnou kvalifikaci, aby si byli schopni v dané lokalitě najít práci. Vlastně skoro každá obec má svá specifická pravidla a požadavky, které je nutné splnit. Pak si teprve v rámci tohoto projektu můžete dům koupit.

Přestože se jedná o významný finanční a časový závazek, mnoho lidí považuje tuto příležitost za atraktivní možnost, jak získat druhý domov nebo investici do budoucna. Nezbytné je také, abyste měli na mysli, že tyto programy nejsou jen o koupi nemovitosti. Jedná se o iniciativy, které mají za cíl obnovit a zachovat kulturní a historické dědictví daných oblastí. Noví majitelé tak mají jedinečnou příležitost stát se součástí místních komunit a přispět k jejich oživení.

Kdo chce žít v Itálii, může si tam přestavět domek, který získá za pár kaček
Fotografie: Pixabay

Pro ty, co mají zájem o účast v těchto programech, je směrodatné, aby si důkladně prozkoumali podmínky stanovené místními úřady. Musíte zvážit všechny aspekty, které s nákupem a rekonstrukcí domu souvisí. Tato jedinečná příležitost může být pro některé cestou k realizaci snu o vlastním domě v malebném evropském prostředí. Trvale žít můžete i v Toskánsku, kde v horských oblastech dávají významnou finanční pobídku pro pořízení a rekonstrukci nemovitosti. I o tom jsme na BydlímeÚtulně psali.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*