Tvorba námrazy v mrazáku je nepříjemná i škodlivá pro jeho výkon. Naštěstí existují jednoduché triky, jak tvorbu námrazy zpomalit.
Jedním z hlavních důvodů, proč se v mrazáku tvoří led, je odpařování vlhkosti z uložených potravin. Tato vlhkost se následně usazuje na stěnách a trubkách vašeho mrazáku. Zde postupně namrzá a vytvoří vrstvu. Tuto situaci můžete jednoduše ovlivnit správným skladováním jídla.
Nejen správné skladování, ale i pravidelná péče
Zásadní je, abyste nikdy nevkládali potraviny do mrazáku volně. Vždy je zapotřebí použít uzavíratelnou krabičku nebo sáček. Díky tomuto jednoduchému triku zamezíme odpařování vlhkosti do prostoru mrazáku a tvorbě ledových vrstev. Podle webu Bobvila námrazu velmi ovlivňuje také časté a dlouhodobé otvírání mrazáku.
Každé otevření dvířek totiž způsobí pokles teploty a vznik kondenzace. Ta se následně mění na led. Snažte se tedy mrazák otevírat co nejméně a co nejrychleji ho zavírat, abyste minimalizovali výkyvy teploty. Mrazák je zapotřebí také pravidelně čistit. A právě během této aktivity si můžeme ulehčit práci.
Mražené maso je třeba neskladovat příliš dlouho. Každý druh má však odlišnou trvanlivost
Vezměte si na pomoc rostlinný olej
Jakmile máte mrazák důkladně odmražený, potřete jeho stěny tenkou vrstvou oleje. Ten vytvoří na stěnách ochrannou vrstvu, která znemožní, aby se na nich udržel led, doporučuje web Lifehacker. Pokud se i přesto začne tvořit, jednoduše jej setřete hadříkem. Sáhnout můžete ale také po jedlé sodě. Kromě toho, že pomáhá s námrazou, také eliminuje nepříjemné pachy, vysvětluje WikiHow. Jednoduše s ní otřete stěny mrazáku.
Poslední trik, který vám ušetří spoustu času při odmrazování, je nalepení fólie na stěny mrazáku. Můžete použít potravinovou nebo okenní fólii, která je o něco silnější a odolnější. Led se bude tvořit pouze na fólii, kterou z mrazáku snadno odstraníte. Na BydlímeÚtulně jsme také radili, jaké můžete využít přírodní pohlcovače zápachu v lednici.
Napište komentář