Ocet a jedlá soda se běžně používají k dochucení jídel a k pečení. Víte však, že jsou ideální i na čištění trouby? Pokud ne, poradíme vám, jak je využít. Když se trouba pravidelně používá tak je celkem jasné, že se zašpiní. Proto by mělo být na místě její vyčištění. Jestliže nechcete používat drahé přípravky plné agresivní chemie, zkuste to přírodní cestou.
Postačí ocet a jedlá soda
Jdeme na to, těmi hlavními surovinami je skutečně jenom ocet a jedlá soda. Základem bude půl šálku jedlé sody, kterou smícháte s několika lžícemi vody. Vznikne tak hutná pastovitá konzistence, která je tou pravou, kterou chcete využít.
Dále budete potřebovat klasický ocet. Ten nemusíte s ničím míchat, jenom ho nalijte do rozprašovací lahve. Díky tomu si usnadníte jeho aplikaci. Když máte i toto připraveno, už nic nebrání tomu, abyste se do čištění trouby naplno pustili.
Jdeme na to. Začíná se jedlou sodou
Jako první je třeba aplikovat jedlou sodu. Směs, která vám vznikla nanášejte na houbičku a roztírejte po vnitřní části trouby, kde jsou nečistoty. Vždy se snažte směs nanést tak, aby na tomto místě držela. Už ji nijak nestírejte. Takto pokračujte, dokud nebude pasta z jedlé sody po celém vnitřním povrchu trouby. Potom troubu jenom zavřete a nechte ji takto zhruba 12 hodin. Ideálně takzvaně přes noc.
Nyní aplikujte ocet
Otevřete troubu a měli byste vidět, že pasta z jedlé sody změnila svou barvu. A to tím, jak nasála různé nečistoty. Nyní je na řadě ocet, který začněte do vnitřku trouby stříkat. Jakmile dojde ke kontaktu se sodou, vytvoří se chemická reakce, která opět pomůže k tomu, abyste se zbavili veškerých nečistot. Tuto pěnivou směs už nechte působit jenom pár minut.
Vyčistěte, vytřete a je hotovo
Nyní už stačí pouze vyčistit troubu vlhkým hadříkem, dokud nebude bez nečistot, které pohltí směs sody a octu. Následně už postačí její vytření do sucha dalším hadříkem a máte hotovo. Jednoduché, efektivní a bez chemie.