Bílá pěna na medu vzniká jen na surovém medu. Pokud med projde náročným zpracováním, je z něj odstraněno vše přírodní.
Když jste otevřeli sklenici medu, vyděsila vás bílá pěna na jeho povrchu? Znejistěli jste, o co se jedná, a zda je med kvalitní? Anebo vás zase někdo ošidil a med je něčím ředěný, či jsou v něm nějaké nežádoucí příměsi? Můžete být v klidu, neboť se jedná o zcela přirozený jev, obzvláště tehdy, když med neprošel procesem jemné filtrace. Bílá pěna je zcela přírodní a neškodná. Ve skutečnosti se jedná o charakteristický znak vysoce kvalitního medu, který prošel pouze minimálním zpracováním.
Složení bílé pěny
Pěnu tvoří hlavně částice vzduchu, mikroskopické částečky pylu či včelího vosku a glukóza a fruktóza. Při extrakci a stáčení do lahví do medu proniká vzduch. Vzhledem k tomu, že surový med se zpracovává při nízkých teplotách, vzduchové bubliny ve sklenici stoupají vzhůru. A nesou s sebou výše uvedené částečky, přičemž se tedy vytváří pěnivá bílá vrstva, píše web Xitrosti.
Je to známka toho, že med nebyl vystaven vysokým teplotám nebo rozsáhlé filtraci. Při takových procesech totiž často dochází k odstranění prospěšných enzymů a živin. Bílá pěna na medu tedy znamená, že váš med o ně ochuzen nebyl. Med je přírodní a nebyl zbytečně zahříván či filtrován. Takže bílá pěna na povrchu medu je ve většině případů neškodná, ba dokonce prospěšná pro příměs pylu. Komu by snad vadit mohla jsou osoby trpící alergií na pyl, uvádí web OneHoney.
Většina lidí nezná tento snadný trik, díky kterému si z obchodu vždy odnesete dokonale zralý meloun
Pěna je známkou kvality
Přítomnost pěny v surovém medu je pozitivním ukazatelem jeho čistoty a minimálního zpracování. Na rozdíl od silně zpracovaného medu, který se zahřívá a filtruje. Touto technologií se přírodní prvky zcela odstraní. Což je škoda, neboť se kromě živin a enzymů jedná i antioxidanty.
Pokud by někomu pěna na medu vadila, může ji lžící z povrchu sebrat. Anebo ji zpět vmíchat do medu. Není to ale nutné – zbavili byste se prospěšných látek. Až pěnu na medu uvidíte, přijměte to jako známku vysoké kvality, se zachováním lahodné a bohaté chuti a zdravotním přínosem medu. Na webu BydlímeÚtulně jsme uvedli i způsob, jak rozpoznat nekvalitní med od toho kvalitního.
Napište komentář