Čerstvost vajec je třeba vždy ověřit před jejich konzumací. Pomohou k tomu jednoduché metody

Jak zjistit čerstvost vajec? Využijte jednu ze 3 osvědčených metod. Díky nim snadno a také rychle zjistíte, zda vejce můžete bez jakýchkoliv obav sníst, nebo je lepší je raději vyhodit.

Test ve vodě

Je to velmi jednoduché. Vezměte si jakoukoliv hlubší nádobu, třeba větší sklenici nebo hrnec a napusťte do ní obyčejnou vodu z kohoutku. Potom do vody opatrně vložte klasické syrové vejce a pozorujte, co se bude dít. Pokud vejce spadne na dno, tak to znamená, že je čerstvé a není třeba mít obavy. Pokud je někde ve středu tekutiny, už je to hraniční a v podstatě byste ho měli sníst co možná nejdříve. A co když vejce vyplave? Zde už nemusí být stoprocentní čerstvost vajec zaručena a je ideální ho vyhodit.

Test poslechem

Jdeme na metodu číslo dvě, která je založena na poslechu. Jak začít? Vezměte vejce, které dáte blízko k vašemu uchu. A lehce s ním zahrkejte. Pro účel tohoto testu jděte někam do místnosti, kde je dokonalé ticho. Pokud s vajíčkem u ucha nic neslyšíte, je všechno v pořádku a je dokonale čerstvé a můžete si ho dát. Pokud však určitý zvuk uslyšíte, buďte na pozoru, jelikož to může naznačovat, že není úplně v pořádku.

Test s bílkem

Toto je poslední test, při kterém však už musíte vaše vejce rozbít. Proto je třeba ho zkoušet až těsně před tím, než ho budete chtít jíst. Tedy pokud čerstvost vajec potvrdíte. Jak na to? Vejce klasicky rozklepněte, a to na rovnou hladkou plochu. A pozorujte, co se bude dít. Sledujte hlavně bílek a to, co dělá. Pokud působí poměrně konzistentně, je to dobré. Vaše vajíčko je čerstvé. Pokud je však bílek spíše vodovatý a začíná se postupně rozjíždět do prostoru pryč, je to problém. K vejci si raději ještě čichněte, než ho dáte do jídla.