Čištění sporáku rychle a jednoduše. Stačí použít horkou vodu, ocet nebo jedlou sodu

Rozlučte se s nečistotami a podívejte se jak na zvládnout čištění sporáku. Máme pro vás jednoduché metody, díky kterým se už nebudete muset trápit s jejich pracným čištěním. Pomocí následujících metod získá váš sporák znovu mladistvý vzhled, který celkově prosvětlí Vaši kuchyni. Budete mít opět radost v ní vařit.

Kuchyně, strategické místo domácnosti

Kuchyně patří k nejpoužívanějším místnostem našich obydlí, neboť v nich trávíme velkou spoustou času. Kuchyně byla odjakživa považována za strategické místo každé domácnosti, protože právě zde se lidé dokázali a dokážou sejít a pohovořit. Navíc, a to je to hlavní, se zde připravují pokrmy, které jsou pro naše životy nepostradatelné. Dávají nám sílu a energii, kterou potřebujeme, abychom mohli zvládat každodenní radosti a starosti.

A právě příprava spousty pokrmů se neobejde bez použití sporáku, ať už plynového nebo elektrického. Je to velmi důležitá součást vybavení, které by nemělo chybět v žádné pořádné kuchyni. Lze na něm smažit, vařit, dusit, pražit, v troubě lze péct. a dokonce i grilovat. Nás dnes zajímá spíše ta horní část sporáku, konkrétně ta, která obsahuje hořáky.

Jak na špinavé hořáky

Právě hořáky jsou často nejvíce znečištěnými místy celého sporáku. Každou chvíli na nich skončí nějaká nečistota, kterou je samozřejmě potřeba odstranit. Když se takových nečistot naskládá více, je odstraňování náročnější, a ne vždy to jde tak lehce. Mnozí s tím mají dokonce velké potíže, a proto se uchylují k pomoci chemických čistících prostředků. S nečistotami si poradí, ale ne vždy je výsledek přesně takový, jaký jsme si na začátku představovali.

Tři jednoduché metody čistění

My jsme si dnes pro Vás připravili 3 jednoduché metody, díky kterým zvládnete vyčistit hořáky sami pomocí obyčejných ingrediencí. Možná budete překvapeni, jak účinné tyto metody jsou. Až je sami vyzkoušíte, poznáte, že nečistoty mizí rychle a efektivně, a váš sporák vypadá znovu jako nový.

První metoda

Pro první metodu budete potřebovat horkou vodu, tekuté mýdlo nebo oblíbený prostředek na nádobí. Následně postupujte tak, že si jako první vytvoříte směs horké vody a mýdla. Mezitím odstraňte ze sporáku mřížku, aby vám nebránila při čištění. Následně směs naneste na ušpiněné plochy sporáku. Nechte dobře zaschnout a po nějaké době opatrně vyčistěte.

Druhá metoda

Pro druhou metodu budete potřebovat amoniak nebo bílý ocet, kuchyňské utěrky, plastovou fólii, horkou vodu a tekuté mýdlo na mytí nádobí. Ušpiněné hořáky zakryjte kuchyňskou utěrkou, kápněte na ni amoniak a nechte zaschnout. Překryjte to plastovou fólií, neunikla vzniklá vlhkost. Nechte několik hodin působit. Odkryjte a vyčistěte hořáky pomocí směsi horké vody a mýdla, kterou jste si mezitím připravili. Následně setřete opatrně hadříkem.

Třetí metoda

Pro třetí metodu budete potřebovat jedlou sodu a vroucí vodu. Na ušpiněné hořáky nasypte jedlou sodu a zalijte vařící vodou. Nechte působit 30 minut a poté opláchněte vodou a opatrně setřete hadříkem.

Vždy je velmi důležité, abyste při čistění důkladně rozebrali celý hořák, protože mnoho nečistot se drží v místech, kam se normálně nedostanete. Budete-li praktikovat výše uvedené metody čistění, vás sporák bude opět jako nový.