Domácí kompostování je překvapivě snadné, stačí dodržet tyto zásady

Zatímco dříve jsme si pod pojmem kompost představili především kupu hnoje někdy v rohu zahrady, dnes je hitem i domácí kompostování. Je to jeden ze způsobů, jak se chovat ekologicky. Spousta lidí tak již bioodpad nedává do speciálně určených „hnědých popelnic“, ale zpracovávají ho sami. Dnes vám proto přinášíme několik informaci, jak můžete doma v bytě kompostovat i vy.

Základem je třídění

Bioodpad v naší domácnosti vzniká především v kuchyni, jedná se nejčastěji o nejrůznější odpad vzniklý vařením, konzumací zeleniny či péčí o květiny. Je vhodné ho hned od začátku shromažďovat odděleně od ostatního odpadu, k tomu si můžeme zakoupit speciální nádoby, které umožňují postupné odvětrávání a vysoušení bioodpadu, čímž omezují možnost vzniku nepříjemného zápachu a hnití. Do těchto speciálních košů a nádob se navíc dá bioodpad vkládat přímo do speciálních kompostovatelných sáčků, které lze později kompostovat rovnou s bioodpadem. Pozor na to, že tyto sáčky bychom měli vždy do kompostéru ukládat nezavázané, zavázání by omezilo proudění vzduchu. Takto shromážděný bioodpad později ukládáme do tak zvaného vermikompostéru či domácího elektrického kompostéru.

Kompostování v bytě

Vermikompostér je speciální nádoba, která je určená k domácímu kompostování a využívá při tom kalifornské žížaly. Tyto žížaly mají schopnost přeměňovat biologické zbytky na organické hnojivo, kterému se někdy lidově říká žížalí čaj. Vermikompostér je velmi jednoduchý, skládá se jen z několika pater a jímky na žížalí čaj. Vermikompostér je možné mít přímo v kuchyni, případně v chodbě či na balkoně. Oblíbené jsou ale i v kancelářích či ve škole. Pokud odjíždíte na delší dobu pryč, například na dovolenou, je nutné na vermikompostér nezapomenout. Žížaly jsou živé organismy, tak je třeba je na váš odjezd připravit buď tím, že jim dáte dostatečnou zásobu bioodpadu, nebo je někdo v době vaší nepřítomnosti tak zvaně nakrmí. Jinak byste se mohli vrátit domů a váš vermikompostér by byl bez žížal. Další variantou jsou elektrické kuchyňské kompostéry, které jsou velmi výkonné. Výsledný materiál z kompostování je pak skvělým hnojivem, které můžete přidat k běžnému substrátu do květináčů s vašimi rostlinami.

Několik rad na závěr

Možná není špatné na závěr uvést několik informací o tom, co vlastně lze a co naopak nelze kompostovat, protože pro správné fungování vašeho domácího kompostu je důležité dávat do něj jen to, co je vhodné, tedy nejrůznější zbytky ovoce a zeleniny, listy, slupky či natě, dále zbytky z kávy či čaje, rozdrcené skořápky vajíček, trávu, listí a slámu, větve, kůru či kousky dřeva a také papírové ubrousky. Naopak byste se měli vyvarovat dávat do kompostu zbytky masa a dalšího jídla, kosti, mléčné výrobky, skořápky ořechů a pecky, dále slupky melounů, tuky a oleje, potištěný papír, popel z uhlí či exkrementy domácích mazlíčků.