Orchideje jsou často považovány za jedny z nejkrásnějších květin. Mnoho lidí je proto touží mít i doma. To není žádný problém, orchideje dnes koupíte nejen v každém květinářství, ale dokonce i v supermarketu. Bohužel se často stává, že po několika málo dnech nám v domácím prostředí krásné květy orchidejí opadají a nové nevznikají. Dnes vám proto přinášíme jednoduchý trik, co vašim orchidejím dodat, aby váš domov brzy ozdobily nádhernými květy.
Kyselina jantarová a česnek – pro orchideje zázrak
Praxe ukazuje, že orchidejím lze ke kvetení poměrně snadno pomoci prostřednictvím speciálního hnojiva, které vytvoříte z kyseliny jantarové a česneku. Příprava tohoto extraktu je velmi snadná
Stačí převařit jeden litr vody a po jeho vychladnutí do něj přidat tři stroužky česneku. Kyselina jantarová je skvělá pro posílení odolnosti orchidejí vůči škůdcům a vnějším negativním faktorům. Česnek rostlině dodá potřebné živiny.
Jak si připravit výživný roztok?
Na přípravu tohoto životabudícího roztoku na zalévání budete potřebovat, jeden litr vody, jednu tabletu kyseliny jantarové a tři až čtyři stroužky česneku. Nejprve tabletu rozpustíme v horké vodě, tu pak necháme zcela vychladnout a teprve poté do ní přidáme i najemno nakrájené stroužky česneku. Česnek je možné také prolisovat. Vše promícháme a nalijeme do skleněné nádoby, kterou uzavřeme a necháme jeden den louhovat.
Následující den směs přefiltrujeme přes sítko či gázu a roztok je připraven k zalévání. Tímto roztokem se doporučuje orchideje zalévat přibližně jednou měsíčně. Vaše orchideje budou brzy obsypány květy.
Zaléváte orchideje správně?
Pokud jde o zalévání orchidejí, nezapomeňte na to, že správně se orchideje zalévají jiným způsobem než většina ostatních pokojových rostlin. Mnoho lidí se v souvislosti se zaléváním dopouští toho, že orchideje zalévá příliš mnoho a často.
Obecně se doporučuje orchideje zalévat asi jednou za deset dní a to tak, že rostlinu silně zalijete a přibližně za hodinu rostlinu zkontrolujete a přebytečnou vodu, kterou najdete v misce, vylijete. Tímto způsobem postupujte i v případě zalévání roztokem s kyselinou jantarovou a česnekem.
Fotografie: Pixabay, Freepik