Mikrovlnka je nezbytným nástrojem prakticky každé kuchyně. Hodí se jako pomocník při vaření a je nedocenitelná, když potřebujete „přivést k životu“ něco z ledničky.
Ale necháváte po každém ohřevu její dvířka na chvíli otevřená? Nejspíš ne, pravděpodobně je hned zaklapnete. Ačkoli se to zdá jako zcela zbytečný úkon, možná si to příště rozmyslíte. Ale proč je vlastně nechávat dokořán, když už mikrovlnku nepotřebujete? Vždyť se pak akorát pletou na kuchyňské lince? Mohou něco shodit nebo je poškodíte. Opravdu to nezní příliš logicky, že? Přesto má tento jednoduchý návyk několik výrazných výhod.
Teplota je v pořádku, ale co vlhkost
Jednoduše proto, že řeší problémy, se kterými se v kuchyni setkáváme prakticky každodenně. Na rozdíl od tradiční trouby se ta mikrovlnná nepřehřívá. Jakmile tedy vyjmete pokrm, je uvnitř normální teplota. Na druhé straně vlhkost uvnitř zůstává. Sice se jí průběžně zbavuje vestavěný ventilátor, ale trocha opatrnosti navíc není nikdy na škodu. Minuta nebo dvě otevření dvířek tak dovolí prostoru uvnitř trouby pořádně vydechnout. Za tu chvilku to stojí.
Setrvalý zápach uvnitř
S každým ohříváním jakéhokoli pokrmu nebo suroviny se vám do vzduchu uvolní množství pachů. Je přitom jedno, zda je to pizza, tuk, omáčka nebo kousek ryby. A pokud dvířka okamžitě zavřete, toto všechno zůstane uvnitř, stejně jako už zmíněná vlhkost. Na tu se navíc snadno navážou a zůstanou uvnitř déle. Když pak půjdete opět něco ohřát, dost možná se dočkáte například špaget s příchutí ryby. Proč? Protože tam zůstala od minule.
Průběžná očista i proti pachům
Kromě zmíněného návyku nechat troubu vydechnout je tu ještě několik dalších návodů. Stačí vám k tomu miska s vodou a několik plátků citronu, případně polovina tohoto tropického ovoce. Misku nebo konvičku s citronem přiveďte v mikrovlnce až k varu a pak ji nechte 30 sekund působit. Vnitřek v případě potřeby otřete hadříkem. Nejspíš si všimnete velmi příjemné citronové vůně navíc, která se teď nitrem trouby rozléhá.
S mikrovlnkou pracujeme kolikrát tak samozřejmě, že jí na rozdíl od normální trouby nevěnujeme tolik „očistné“ pozornosti. Ovšem i ona si zaslouží pečlivou údržbu. A jak vidíte, není potřeba kupovat speciální čističe. Jako obvykle se totiž uplatní i domácí suroviny. U nich máte navíc jistotu, co všechno berete do ruky. Je to mnohem ekonomičtější a bez rizika škodlivých chemikálií. Těm už se totiž každý den vystavujeme víc než dostatečně.
Zdroj: Comment-economiser