Pěstovat avokádo lze i doma. Postačí pecka a sklenice s vodou

I když nepatří mezi původní české plodiny, můžete pěstování avokáda zkusit. I v našich podmínkách to jde velmi snadno. V posledních letech se s ním v obchodech setkáváme téměř na každém kroku. A není se čemu divit, avokádo obsahuje mnoho velmi zdraví prospěšných látek a bývá tak často označováno za tak zvanou superpotravinu. Pro vás možná potěší, že si avokádo můžete pěstovat i vy sami doma. Není na tom nic složitého, stačí se držet našeho postupu.

Co budete na vypěstování vlastního avokáda potřebovat?

Základní věcí je samozřejmě semeno avokáda neboli pecka, kterou najdete uvnitř každého plodu, několik párátek či špejlí, nůž či šídlo, sklenici, například na zavařování, větší květináč, hlínu a zahradnickou lžíci.

Jak si vypěstovat vlastní avokádo z pecky?

Prvním krokem je vyjmutí semene, pecky z plodu pomocí jeho podélného překrojení na půl. Následně ještě každou polovinu jednou překrojte, aby se pecka dala jednoduše vyjmout. Pecku dále důkladně omyjte a očistěte od veškerých zbytků dužiny, protože jinak by mohlo dojít k tomu, že tato dužina způsobí hnití avokáda, a to nám tak nevyklíčí. Poté kolem obvodu pecky vytvořte za pomoci ostrého nože či šídla tři otvory, do kterých následně vložte špejle či párátka. Pomocí těchto špejlí pecku zachyťte na okraji sklenice s vodou tak, aby se spodní část pecky zlehka dotýkala hladiny vody. Rozhodně do vody neponořte pecku celou.

Sklenici se semenem umístěte na teplé místo, ale nikoli na přímé slunce. Pecku pravidelně kontrolujte a doplňujte do sklenice vodu, pecka musí být neustále v kontaktu s vodou, jinak dojde k zaschnutí vznikajících kořenů. Po dvou až šesti týdnech by se na pecce měly objevit kořeny i klíček. Nechte kořeny i klíček růst až do té doby, než kořeny vyplní celý obsah sklenice a klíček je vysoký alespoň deset centimetrů.

Poté rostlinku přesaďte do květináče s hlínou tak, aby přibližně dvě třetiny pecky zůstaly po přesazení nad zemí. Pak už nezbývá než se o rostlinku starat jako o běžnou pokojovou rostlinu, tedy nejen ji zalévat, ale pokaždé, když rostlina povyroste, ji přesadit do většího květináče a také rostlinu pravidelně zaštipovat, abyste podpořili její větvení. Pokud jde o zalévání, v letních měsících potřebuje avokádo mnohem více vláhy než v zimě. Pak už nezbývá nic jiného, než být trpěliví, protože rostlina pěstovaná ze semene začne obvykle plodit až přibližně po deseti letech. Pokud se chce plodů dočkat, je navíc vhodné rostlinu opylovat pomocí štětečku.

Co se dá z avokáda připravit?

Pokud se vám nakonec podaří vlastní plody vypěstovat, můžete je konzumovat jen tak, namazané na čerstvém pečivu či je přidat do salátů a pomazánek. Klasikou je samozřejmě mexické guacamole, kdy se k rozmixovanému avokádu přidají nadrobno nakájená rajčata, limetka, chilli a koriandr. Pokud máte rádi sladké, můžete z avokáda připravit i pomazánku, která svou chutí připomíná nutellu. V tomto případě stačí do rozmixovaného avokáda přidat trochu kakaa a medu.