Pozvedněte štědrovečerní trojobal na jinou úroveň a vyzkoušejte nevšední alternativy běžné strouhanky

Fotografie: Depositphotos

Běžná strouhanka používaná pro trojobal není pro naše zdraví to nejlepší. Nahradit ji ale můžete šetrnějšími alternativami, které jsou stejně chutné.

Pokrmy obalované ve strouhance a smažené na oleji jsou velice oblíbené, i když všichni víme, jak moc nezdravé jsou. Občas si zahřešit ničemu neškodí, ale žít pouze na smažených jídlech nelze. Nebo alespoň ne dlouho. Ovšem jako všechny jiné nezdravé pokrmy, i tyto mají své zdravější alternativy. Stačí tak málo – vyměnit běžnou strouhanku.

Ovesné vločky plné vitamínů a minerálů

Ovesné vločky jsou rozhodně zdravější alternativou běžné strouhanky. Jsou plné bílkovin, vlákniny, vitamínů skupiny B, vápníku, zinku a nenasycených mastných kyselin. Z toho důvodu mají pozitivní vliv na činnost střev a funkci metabolismu. Strouhanka vyrobená z ovesných vloček navíc nevstřebává tolik tuku jako klasická strouhanka a nepřipaluje se, tudíž výsledný pokrm nebude tolik mastný.

Lněné semínko je skvělé pro trojobal

Lněná semínka můžete použít celá i nadrcená. Jsou velice bohatá na vlákninu, bílkoviny, zinek i železo. Působí pozitivně na trávicí soustavu a dokážou zmírnit různé zažívací neduhy, jako je například plynatost, zácpa, gastritida a pálení žáhy. Navíc také nabízí hojnou dávku zdravých mastných kyselin, takže jídlo na povrchu se lněnými semínky není ani potřeba smažit na tuku.

Fotografie: Freepik

Strouhanka ze sezamových semínek

Sezamová semínka jsou bohatá na hořčík, vápník, fosfor, vitamíny B a bílkoviny. Jsou také dobrým zdrojem antioxidantů a zdravých tuků, díky tomu mají pozitivní vliv na imunitu a funkci kardiovaskulárního systému. Snižují krevní tlak a hladinu špatného cholesterolu v krvi. Sezamový obal se dobře hodí k masu a rybám, propůjčí jim nasládlou chuť a oříškové aroma.

Mleté vlašské nebo lískové ořechy

Dobrým nápadem pro trojobal jsou mleté vlašské nebo lískové ořechy či pistácie. Všechny druhy jsou bohaté na vitamíny, minerály, bílkoviny a nenasycené mastné kyseliny. Takové pokrmy budou chuťově výrazné.

Fotografie: Freepik

Kukuřičné lupínky nesmí chybět

Jedna z nejčastějších náhražek obyčejné strouhanky. Kukuřičné lupínky jsou sladké, krásně křupavé a skvěle se hodí k masu a rybím filetům. Jejich velkou výhodou je především to, že neobsahují lepek, tudíž jsou vhodné i pro jedince trpící celiakií. Je ovšem dobré pamatovat si, že mají vysoký glykemický index a rychle zvyšují hladinu cukru.

Zdroj: Interia Porady

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]