![strom-vetev-rez-strih](https://bydlimeutulne.cz/wp-content/uploads/2025/02/strom-vetev-rez-strih.jpg)
Staré ovocné stromy má na zahradě nebo v sadě kde kdo. Časem se pak vloudí myšlenka, že by možná bylo lepší je pokácet. A to nebývá snadný úkol.
Nejdříve musíte zjistit, zda není zapotřebí mít i na kácení svých vlastních ovocných stromů povolení od úřadu. Tomu všemu se ale můžete vyhnout, když se do stromů pustíte sami a místo kácení je omladíte. Tím také zachováte ovoce, které je často velmi chutné, ale už je ho na starém stromě málo, anebo je patrné, že spousta větví je suchá a odumírá. Přesto se většinou vyplatí staré odrůdy ovoce, které vysazovali vaši předkové, zachovat.
Co se starými ovocnými stromy
Kdybyste přece jenom starý strom pokáceli a chtěli vysadit stejný ovocný druh, nesázejte ho na stejné místo. Půda je tam za těch několik desítek let vyčerpaná, živiny a minerály, které daný druh potřebuje, už v půdě nejsou. Proto mladý ovocný stromek, který má nahradit původní exemplář, vysaďte raději jinam. Stávající místo osaďte třeba okrasným keřem nebo stromkem. A ještě počítejte s tím, že než se nový mladý stromek „rozplodí“ natolik, aby úroda stála za to, bude to pár let trvat, upozorňují na webu OneGreenWorld.
Správně zmlazené stromy, pokud se je podaří zregenerovat, vám už v následujícím roce poskytnou slušnou úrodu. Někdy však je na záchranu starých stromů pozdě. Bývá to tehdy, když už stromy nemají skoro žádnou kůru a dřevo je rozpraskané, anebo když je na kmeni patrná nádorovitost. Je-li strom už z poloviny suchý, také se vám asi nepodaří přivést ho k novému životu. Ovšem velké rozložité stromy, které jsou relativně v dobrém stavu a mají ovoce ve výšce pěti metrů, stojí za tu námahu s omlazovacím prořezem.
Bílý nátěr kmenů stromů může být důležitější, než se zdá. Ochrání je i před mrazy a škůdci
Proč stromy zmlazovat
- Zmenšením koruny a jejím vhodným tvarováním se strom sníží a vy si usnadníte sklizeň. Ovoce je pak možné česat ze země a nepotřebujete pětimetrový žebřík.
- Správným prořezáním koruny bude dřevina stimulována k vyšší produkci plodů.
- Stromu narostou nové, mladé větve, na nichž se bude vytvářet víc plodových pupenů. Pokud totiž bude zachován původní kořenový systém a koruna se zmenší, bude se celý strom lépe vyživovat.
- Odstraněním starých, nemocných a nevhodně narostlých větví a výhonů pustíte do koruny více světla. A to se projeví jak rychlejším dozráváním, tak i lepší kvalitou plodů.
- Kromě toho se dřevina stane odolnější vůči škůdcům a chorobám.
Kdy ovocné stromy zmlazovat
Pro většinu druhů je nejlepší čas pozdní zima a brzy na jaře, sděluje web Deccoria:
- od února do poloviny března – jablka a hrušky,
- od poloviny dubna do poloviny května – broskve, meruňky, švestky a další peckoviny,
- srpen – třešně a višně.
Správný okamžik prořezávání ovocných stromů za účelem omlazení záleží tedy na ročním období, ale také na aktuálním počasí a povětrnostních podmínkách. Je-li teplý leden, můžete s prořezem jabloní a hrušní začít už tehdy. V mrazivých dnech se naopak řezání větví vyhněte. Například u švestek a dalších slivoní je nevhodnější čas k prořezávání v období kvetení. Na BydlímeÚtulně jsme vás seznámili s tím, jaké práce na vás budou čekat na zahradě v březnu.
Zdroje: Deccoria, OneGreenWorld
Napište komentář