Věčné trápení s čištěním sporáku vyřeší mýdlo, ocet nebo jedlá soda

Pokud se ve vaší domácnosti pravidelně vaří, nechá to následky. Jak na vyčištění sporáku, aby byl opět doslova jako nový? Když znáte ty správné postupy, tak to půjde snadno a rychle. Přinášíme vám hned několik metod, díky kterým si můžete být jisti, že tuto neoblíbenou činnost zvládnete levou zadní.

Použití mýdla

První metoda je celkem jednoduchá. Stačí použít horkou vodu ve které rozpustíte nastrouhané mýdlo. To dokáže díky svému složení velmi dobře rozpouštět jak nečistoty, tak o mastnotu a čistěte, dokud nebude váš sporák dokonalý. Následně přetřete mokrým hadříkem a nechte uschnout. A výsledek? Uvidíte, že i váš sporák bude jako nový. Pokud nemáte k dispozici mýdlo, můžete jako alternativu použít klasický přípravek na nádobí.

Použití octu

Není to jenom přísada do jídla. Použít se dá i na čištění sporáku. A jak na to? Stačí vzít obyčejné papírové utěrky, které položíte na znečištěný povrch. Na ty následně nalijete ocet v požadovaném množství. Na to položte potravinovou folii a nechte působit i několik hodin. Jde o metodu vyčištění sporáku, kde nemusíte absolutně nic dělat. Potom jenom sundáte folii a utěrky, otřete mokrým hadříkem a je hotovo.

Použití jedlé sody

Není jenom na pečení, ale je vhodná i na vyčistění sporáku. Stačí když vezmete vroucí vodu a v ní začnete rozpouštět jedlou sodu tak, aby vznikne krémovitá konzistence. Tuto směs následně nanesete na váš sporák tam, kde jsou ty největší nečistoty. A takto necháte působit zhruba 30-60 minut podle potřeby. Následný postup je opět stejný. Vezmete hadřík, odstraníte směs a necháte uschnout. Váš sporák bude jako nový.

Čistěte pravidelně – půjde to jednoduše

Nejhorší je takzvaná zašlá špína, které je na sporáku už několik dní, nebo dokonce týdnů. Pokud se s ní nechcete trápit, doporučujeme čistit sporák vždy po jeho použití. Jedině tak půjde nečistota dolů velmi jednoduše a rychle, bez jakýchkoliv složitostí.