Brambory jsou jednou z nejdůležitějších zemědělských plodin. Dají se udělat na spoustu způsobů a často se podívají i jako příloha. Zjistěte, jak je ale správně uvařit.
Asi nic se nevyrovná klasickým bramborám. Hodí se k masu, zelenině i k rybám, nebo se z nich dají dělat skvělé pokrmy jako například bramboráky nebo bramborové placky. I přes to ale můžete při špatném vaření brambory pokazit, mohou být částečně syrové, vodnaté, rozmočené nebo se rozpadat. To potom není příjemné, obzvlášť pokud vaříte pro velkou skupinu lidí. Je proto třeba dávat si pozor, jakou techniku používáte.
Výběr špatného druhu brambor
Brambory lze rozdělit do 3 typů – A, B a C. Typ A se nejvíce používá jako příloha například k masu a zároveň také jako surovina do zeleninových a jiných salátů. Brambory se nerozpadají a dobře se krájí a lze je i například péct v troubě nebo smažit. Typ B je asi nejvíce využívaná odrůda brambor a lze ho připravit zkrátka jakýmkoliv způsobem. Tyto brambory vydrží při správném skladování po dlouhou dobu a mnoho lidí je nakupuje ve velkých pytlích. Brambory typu C jsou však využitelné nejlépe na těsta, například na knedlíky. Jsou škrobnaté a při vaření křehnou.
Brambory také můžeme rozdělit podle barvy – každý druh funguje při vaření jinak. Například červenohnědé brambory se tradičně používají k pečení nebo klasickému vaření nebo vaření na páře. Červené nebo zlaté brambory se zase hodí spíše k restování nebo opékání, rozhodně se ale nedoporučuje je vařit, ať už klasicky nebo na páře, protože místo brambor můžete získat hmotu se strukturou podobnou lepidlu.
Nevařte brambory na velkém hořáku
Vařit brambory není vůbec těžké, jestli víte, jak na to správně. Pokud se nechcete zakousnout do syrového vnitřku, nedoporučuje se vařit brambory na velkém hořáku s velkým ohněm. Mnoho lidí tímto způsobem brambory vaří, protože je to rychlejší, avšak není to moc efektivní. Brambory budete mít nejspíše zvenku převařené, ale jejich střed bude spíše více syrový.
Aby byly brambory správně uvařené, vařte je v hrnci s dostatečným množstvím vody přibližně 12 až 15 minut. Čas vaření se liší od velikosti brambor a podle toho, jestli je máte nakrájené nebo ne. Neexistuje žádná konkrétní ideální teplota pro vaření brambor, záleží hlavně na sporáku a hrnci. Jestli jsou brambory hotové, poznáte snadno. Vezmete vidličku a do jedné píchnete – pokud hroty vidličky snadno proklouznou středem brambory, máte hotovo.
Zdroj: Cookinglight