Vypěstujte si snadno vlastní sazenice vinné révy, které vám zkrášlí vaši zahradu

Vinná réva je mezi mnohými zahrádkáři velice oblíbená. Pokud se jí dobře daří, plodí sladké a velice chutné bobule. Lidově se plodům vinné révy také říká hroznové víno. Primárně se tohle ovoce pěstuje v teplejších oblastech, a především pak na Moravě, kde se ze zralých hroznů vyrábí lahodný a také zdravý nápoj v podobě červeného, nebo bílého vína. Abyste si však dokázali i v domácích podmínkách vypěstovat šťavnaté hrozny v hojném množství, je vhodné z révy naštípat řízky, které necháte naklíčit. Poradíme vám, jak na to.

Jaká doba je na řízkování vinné révy nejvhodnější?

Řízky byste měli odebírat primárně tehdy, když poleví ranní mrazy. Tudíž by se tato doba dala odhadovat na počátek března, či jeho polovinu. K řízkování byste měli mít k dispozici naostřené zahradnické nůžky a jednotlivé větve stříhat pod úhlem 45 stupňů. Řez veďte necelé dva centimetry nad pupeny.

Proces kořenění řízků vinné révy

Jednotlivé řízky vinné révy namočte následně na vrchním konci do parafínu, abyste je zaslepili. To uděláte jednoduše tak, že si zapálíte čajovou svíčku a řízek po řízku do roztaveného vosku na konci namočíte.

Druhým koncem pak větvičky vložte do sklenice s asi centimetrem vody. Je potřeba pravidelně vodu doplňovat. Takto nechte řízky v nádobě s tekutinou asi měsíc. Už za tři týdny bude možné zpozorovat první kořínky. Až budou řízky vinné révy disponovat silnými kořínky, vyjměte je z vody a zasaďte do malých květináčů, kde bude jejich růst pokračovat.

Ideální teplota v místnosti je mezi 20 až 25 stupni Celsia. Po několika měsících bude réva připravena k přesazení na zahradu. To proveďte nejlépe z kraje jara, nebo během podzimních měsíců. Následně o svou vinnou révu pravidelně pečujte jak prostřednictvím zálivky, tak i případnými hnojivy. Zhruba za rok byste se měli dočkat své první úrody.

Fotografie: Youtube

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]