Zašlé stříbro lze hravě obnovit a to i bez použití chemických produktů

V dnešní době už není stříbro a jiné doplňky tolik v módě, ale řada z nás nějaké takové věci podědila po předcích. Jenže většinou je dostaneme ve stavu, kdy už se jen stěží podobají krásné blyštivé věcičce, ale daleko častěji jsou celé černé a nevzhledné. V té chvíli musí přijít na řadu čištění stříbra – a jak na to?

Samozřejmě si můžete v drogérii pořídit speciální přípravek, která je určen na čištění stříbra, ale asi tušíte, že to není zrovna ekologické řešení. Nesvědčí to ani vám, ani životnímu prostředí. Co takhle zkusit trochu méně konvenční metody?

Kečup

I když to skutečně zní hodně zvláště, tato metoda skutečně funguje. Je to velmi jednoduché – připravte si papírovou utěrku a na tu dejte trochu kečupu a poté začněte leštit stříbro. Během pár minut opět získá svou bývalou krásu. Je s podivem, že to funguje, ale nemusíte se bát, že by to vašemu vzácnému stříbru ublížilo.

Jedlá soda

Tato metoda také funguje, ale připravte se na to, že budete potřebovat skutečně hodně jedlé sody. Je totiž potřeba jí pokrýt celý povrch stříbrné cennosti. Poté nechte odstát po dobu asi 30 minut a uvidíte, co se stane. Po uplynutí půl hodinky otřete sodu vlhkým hadříkem a celý povrch ještě přeleštěte.

Slupka od banánu

Banány jsou skvělou svačinkou a řada lidí si je dopřává téměř denně. A když vám nyní řekneme, že můžete vhodně zužitkovat i banánové slupky, možná si je dopřejete ještě raději. Jak na to? Budete potřebovat asi 3 banánové slupky, které rozmixujete v mixéru s trochu vody na kaši. Tuto pastu poté nanášejte na hadřík a s pomocí ní čistěte povrch stříbra. Tato metoda se nehodí na velké plochy, ale malá místečka vyčistíte perfektně.

Zubní pasta

Pasta funguje podobně na stříbro jako na vaše zuby. Jednoduše odstraňuje „plak“ z povrchu stříbrných věcí a navrací jim čistotu a lesk. Můžete ji nanést na starý kartáček a jemně vyčistit zašlá místa. Netlačte a povrch vždy poté přeleštěte hadříkem.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]