Bramborový elixír často končí ve dřezu i přes jeho početná využití. Prospěje pokrmům, rostlinám i pleti

Fotografie: Depositphotos

Vodu, ve které jste vařili brambor, už nikdy zbůhdarma nevylévejte. Podívejte se, k čemu všemu ji ještě můžete využít.

Bramborová voda je plná cenných látek a škrobů. Většina lidí ji však bez užitku vylévá do dřezu. Ale je to škoda, v domácnosti se totiž dá využít způsoby, které byste možná nečekali. Je vynikající jako hnojivo pro vaše rostliny, dokonale vyčistí vaši vanu, a pokud trpíte na problematickou pleť, pak je bramborová voda to, co právě potřebujete, říká doktorka Cynthia Cobb. K čemu všemu ji tedy můžete využít?

Rostlinné hnojivo bohaté na živiny

Voda po vaření brambor obsahuje cenné živiny, jako je draslík, a vitamíny, které se uvolňují během procesu vaření. Vodu nechte vychladnout a použijte ji jako přírodní hnojivo pro své rostliny. Vodu z brambor zřeďte se stejným množstvím čisté vody a použijte ji k zalití pokojových rostlin nebo venkovní zahrady. Dodáte rostlinám cenné látky a minimalizujete odpad. Jen dejte pozor, aby voda nebyla osolená.

Tekutina na vaření polévek a vývarů

Bramborovou vodu použijte jako základ pro vývar a polévky, do nichž byste jinak použili čistou vodu. Bramborová voda dodá polévce plnější chuť a cenné látky, které v té obyčejné nenajdete. Je však vynikajícím základem i pro dušená jídla. Před použitím bramborovou vodu sceďte, abyste odstranili všechny malé částečky brambor a získali čirý vývar.

Škrob na zahuštění

Škrob, který se uvolňuje z brambor během vaření, lze také použít jako přírodní zahušťovadlo do různých receptů. Místo kukuřičného škrobu nebo mouky mějte odloženou bramborovou vodu a přidejte ji do polévek, omáček a šťáv. Bramborová voda je přirozeně zahustí, a je tak ideální pro ty, kteří nemohou nebo nechtějí zahušťovat jídla moukou. Rozhodně jde o zdravější alternativu zahušťování, bez nutnosti přidávat další zpracované suroviny.

Domácí chléb

Pokud rádi pečete vlastní chléb, můžete do těsta přidat bramborovou vodu místo té kohoutkové. Škrobová voda mu dodá vlhkost a pomáhá vytvořit jemnou strukturu chleba. Nahraďte tedy část požadované tekutiny v receptu na chléb vodou z brambor – před použitím se ovšem ujistěte, že vychladla na pokojovou teplotu. Výsledkem bude lahodný domácí chléb s jemným nádechem bramborové chuti.

Čisticí prostředek

Věřte, nebo ne, voda z vařených brambor může posloužit i jako přírodní čisticí prostředek. Díky své mírné kyselosti a obsahu škrobu je účinná pro čištění různých povrchů ve vaší domácnosti. Můžete s ní čistit nerezové nádobí, odstraňovat skvrny z látek nebo koberců, a dokonce dodat oknům a zrcadlům lesk beze šmouh. Jednoduše naneste bramborovou vodu na hadřík nebo houbu a použijte ji jako jakýkoliv jiný čisticí roztok.

Bramborová voda má mnoho využití v domácnosti i na zahradě. V těchto případech byste to nečekali

Péče o pleť

Bramborová voda je známá svými blahodárnými účinky na pokožku. Obsahuje antioxidanty a živiny, které vyživují a hydratují pokožku. Po uvaření brambor nechte vodu vychladnout a poté ji použijte jako pleťové tonikum, nebo ji smíchejte s jinými přírodními ingrediencemi, jako je med nebo citronová šťáva, a vyrobte si osvěžující pleťovou masku. Bramborová voda také zklidňuje podrážděnou pokožku a zmenšuje otoky. Připravte si z ní i lázeň pro své nohy. Zrohovatělá kůže na patách změkne a půjde velmi snadno odstranit.

lázeň nohou
Fotografie: Freepik

Oplachování vlasů

Škrob v bramborové vodě dokáže s vašimi vlasy zázraky. Po umytí šamponem použijte vychlazenou bramborovou vodu na poslední opláchnutí. Vlasy po bramborové vodě budou hladší, lesklejší a mnohem méně krepaté. Bramborovou vodu vmasírujte do vlasů a pokožky hlavy, nechte několik minut působit a poté důkladně opláchněte. Vaše vlasy vám za tuto výživu poděkují.

Zdroj: Porady Interia, Healthline, Healthline

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]