Odstraňte plevel z vaší zahrady jednou provždy díky použití domácích přípravků

Fotografie: Freepik

Jakmile strávíte spoustu času odstraňováním plevele, vynaložíte značné úsilí a po chvíli se znovu objeví, může vás to jako zahradníka pořádně demotivovat. Pokud chcete rychle a efektivně zahubit plevel, použijte těchto několik jednoduchých tipů.

Prášek do pečiva

Tato surovina užívaná hlavně v kuchyni může zabránit rozšíření plevele a je obzvláště pohodlným způsobem, jak odstranit vysokou a rozrostlou trávu. Jen nasypte trochu sody na plevel v místech, kde je situace nejhorší. Za pár dní se můžete začít radovat, protože plevel zmizí stejně rychle, jako se objevil. Nezapomeňte ale, že prášek do pečiva může škodit i vašim rostlinám, proto byste neměli sypat tuto látku na celou zahradu.

Použijte sůl

Balík soli rozpusťte ve dvou litrech horké vody. Zalijte roztokem místa, kde roste plevel, a postup několikrát opakujte. Můžete také jen posypat sůl na místa, kde se plevele snaží vyklíčit. Za pár dní budete mít od nezvaného hosta klid.

Fotografie: Pixabay

Alkohol

Alkohol způsobuje v těle dehydrataci a stejně působí i v přírodě, kde pomůže zabít plevel. Přidejte 30 ml alkoholu do 2 sklenic vody a dále do směsi nakapejte trochu tekutého mýdla. Smíchejte vše v lahvičce s rozprašovačem a postříkejte plevel během dne, když slunce vrhá své paprsky na rostliny.

Účinný mix

Smíchejte jeden šálek soli, tři litry octa, trochu tekutého mýdla na mytí nádobí a citrusový éterický olej. Směs rozetřete na plevel a brzy uvidíte, jak sám od sebe ustoupí.

Kukuřičná mouka

Odstraňte plevel také pomocí kukuřičné mouky. Posypte touto bezlepkovou variantu mouky místa, kde obvykle roste plevel. To zkomplikuje šíření osiva a máte vyhráno.

Noviny

Umístěte listy novin ve třech až čtyřech vrstvách na stanoviště plevelů a výrazně je zasypte pískem. Noviny ztěžují pronikání slunečního záření do půdy a přirozeně chrání váš dvůr před plevelem.

Fotografie: Pixabay

Ruční odstranění plevele

Nejúčinnější je vždy zakročit ručně pomocí ostrého zahradního nářadí. Plevel musí být odstraněn spolu s kořenem, aby se zabránilo jeho opětovnému objevení. Takový proces zabere práci, ale pro zahradníky, kteří si práci na zahradě užívají, může být ideální.

Vařící voda

Tuto metodu zná mnoho lidí, protože je efektivní a jednoduchá. Stačí nalít vařící vodu na plevel a ten vzápětí uhyne. Dávejte při každé metodě pozor, abyste nezasáhli rostliny, kterých si na zahradě ceníte.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]