Dřez není odpadkový koš. Instalatér prozradil, co byste do něj rozhodně neměli vyhazovat, pokud nechcete ucpat odpad

Fotografie: Freepik

Některé oleje nebo zbytky jídla do dřezu nepatří. Většina prací, které provádějí instalatéři, není vidět. Trubky vedou pod dřezem nebo za zdmi. Ale i o trubky se musíte starat. To znamená, že do odpadu nebudete vypouštět věcí, které tam nepatří. Ty totiž mohou zvýšit kontaminaci a návštěvy instalatéra mohou být častěji, než chcete.

Kuchyňský dřez patří mezi nejšpinavější místa v bytě

Podle organizace pro veřejné zdraví a bezpečnosti, jsou rohožky a dřezy na vrcholu seznamu míst, na kterých se usazuje nejvíce bakterií. Jsou dokonce horší než vana nebo toaletní prkýnko. Jak tedy udržovat potrubí čisté?

Důležité bude si zapamatovat, jaké věci tedy do kuchyňského dřezu vůbec nepatří:

  • Mazivo
  • Stelivo pro kočky
  • Papírové ručníky
  • Kávová sedlina

To je pár věci, které raději vyhoďte do koše. Pokud se vám dřez ucpe, je to nepříjemné. I vy sami ale můžete udržet vaše trubky v domácnosti čisté bez zásahu instalatéra. Snížíte tím dopad na životní prostředí a ušetříte za profesionály.

Instalatérské práce mohou být použity pro hygienické účely, na vytápění, chlazení a zásobování vodou. Ve vašem bytě nebo domě bude většina trubek schovaných za zdmi nebo pod dřezy, někdy je obtížné se k nim dostat. Ve stěnách jsou, protože odvádějí odpadní vodu z domu, a naopak do domu přivádějí vodu pitnou.

Mastnota nebo zbytky jídla brání vodě vytéct ven

Instalatérství se řídí zákony gravitace. Má dva subsystému, které se neprotínají. Jeden dodává čistou vodu a druhý vypouští tu odpadní. Když voda vnikne do bytu, je pod tlakem. Pokud jsou trubky mastné nebo na nich ulpí zbytky jídla, brání vytékání vody z bytu.

To, co do kanalizace spláchnete, nejen ovlivní životní prostředí, ale také práci instalatéra. Je tedy důležité pochopit, jak kanalizace funguje a jak snížit škody na majetku. Jednou z věcí, které snižují životnost potrubí, je mastnota. Seškrabejte ji raději do koše nebo slejte do petlahve, odkud ji můžete znovu použít například do motoru sekaček.

Mezi další nežádoucí věc patří skořápka. I ty místo spláchnutí do odpadu dejte bokem a věnujte někomu, kdo má slepice. Skořápky totiž také ucpávají odpady. Kávová sedlina absorbuje pachy, ale v trubkách se hromadí. Můžete ji využít na kompost.

Těstoviny ani rýže by také neměly patřit do odpadu. Navíc se těstoviny vyrábějí z krupice, která se stane lepkavou a na trubkách dobře drží. Jestli mouku smícháte s vodou a spláchnete do odpadu, vznikne lepidlo, které se přilepí na stěny potrubí. Do dřezu nepatří ani etikety, které se vám odlepí během mytí sklenic. Stejně tam nepatří ani papírové utěrky, výrobky dámské hygieny ani bavlněné kuličky. Tyto věci jsou vysoce absorpční, takže potrubí ucpou.

Fotografie: Freepik

Problémem mohou být i věcí, které jsou biologicky odbouratelné

Mnoho produktů inzeruje, že jsou omyvatelné nebo dokonce biologicky odbouratelné. Neznamená to ale, že je můžete nalít nebo nasypat do odpadu. Příkladem je kočičí stelivo, které absorbuje vlhkost v odtoku. Dalším jsou barvy a další čisticí prostředky. Navíc kromě toho, že dělají potíže v potrubí, mohou znečistit životní prostředí.

Nezbavujte se ani léků a jednotlivých tablet tím, že je spláchnete do odpadu. Mohou se také uvolnit do vzduchu. Proveďte následující změny a uvidíte, že návštěva instalatéra nebude tak častá jako dřív. Používejte rozdělovače tuků, každý den použijte mýdlo a propláchněte odpad studenou vodou.

Fotografie: Pixabay

Pomoci si můžete také tím, že budete používat studenou vodu, například k opláchnutí nádobí. Pravidelně odpad čistěte. Pomoci vám může jedlá soda nebo kyselina citronová. Stačí jen nasypat, nechat chvíli působit a zalít horkou vodou. Zkusit můžete také ocet. Pokud to budete dělat pravidelně, ucpaný odpad už nebude problém.

Proces čištění odpadních vod probíhá ve třech fázích:

  • Odstranění pevného odpadu
  • Odstranění organického materiálu rozpuštěného ve vodě
  • Dezinfekce chlorem

Voda, která není ošetřena, může přenášet bakterie, které ohrožují zdraví a růst ryb a rostlin.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]