Zajistěte své pračce dlouhou životnost. Instalatér prozradil, na co se při domácí údržbě zaměřit

Fotografie: Freepik

Pračka šetří mnoha hospodyňkám jednoznačně čas. Ten pak mohou věnovat svým nejmilejším. Jak se ale o tento skvělý spotřebič adekvátně postarat, aby vydržel po dlouhé roky zcela bez závady? Je to v podstatě jednoduché. Stačí se řídit několika radami.

Po zakoupení pračky vyberte vhodné umístění

Nejčastěji se pračka umisťuje v koupelně, jelikož zde bývá přívod vody a kanalizační přípojka. Vyvarujte se však místu v blízkosti umyvadla či vany. Při vibracích během odstřeďování může dojít k poškození spotřebiče. Pračka by měla mít rozhodně kolem sebe volný prostor. Ideální je její umístění do již předpřipravených výklenků v domě či bytě. Pakliže máte omezené prostorové možnosti, vybírejte spotřebiče užší.

Jak se vyvarovat posunu pračky a jejímu extrémnímu vibrování během ždímání?

V případě, že pračku kupujete vestavěnou spolu s kuchyňskou linkou, asi řešit nic nebudete. Avšak samostatně stojící pračka potřebuje stabilní podstavu. Musí být umístěna na rovném povrchu. Každý moderní spotřebič na praní prádla má také nastavitelné nohy, tudíž si výšku přizpůsobíte dle preferencí.

Než pračku spustíte, rovněž se přesvědčte, zda jste odstranili tovární zámky. Ty totiž prodejce instaluje do spotřebiče kvůli tomu, aby ochránil pohyblivé části během přepravy.

Nepřeplňujte buben pračky a pořiďte protiskluzovou podložku

Pospícháte a potřebujete vyprat co nejvíc špinavého prádla? Co na plat, musíte i tak respektovat maximální možnou kapacitu bubnu pračky. Když jej přeplníte, riskujete poškození spotřebiče, a kromě jiného se vaše oblečení nevypere tak, jak byste si představovali.

Přeplnění pračky může také snadno způsobit poškození tkanin oděvů. Aby vaše pračka během ždímání neputovala po koupelně sem a tam, je vhodné zakoupit speciální protiskluznou podložku nebo antivibrační rohože.

Perte větší množství prádla s odstupem několika hodin

Celá řada hospodyněk dělá zásadní chybu. Protože potřebuje vyprat velký objem prádla, který se nashromáždil za celý týden, spouští prací cykly několikrát za sebou. Odborníci však doporučují mezi jednotlivými praními udělat aspoň jednohodinovou pauzu, aby nedošlo k přehřátí pračky.

Odstraňujte z pračky usazeniny a vodní kámen

Abyste zachovali dlouhou životnost své pračky, je nutné čas od času provést i vnitřní údržbu spotřebiče. Zakoupit si můžete speciální přípravky na odstranění vodního kamene, které vlijete do spotřebiče a spustíte prací cyklus. Avšak můžete na to jít i ekonomičtěji s jedlou sodou. Ta má také skvělé čistící vlastnosti.

Fotografie: Pixabay

Jen ji nasypete do nádržky na prací prášek a spustíte pračku na co nejvyšší stupeň praní. Rovněž neopomeňte čištění filtrů u pračky, aby nedošlo k jejich zanesení. Po každém praní pak nechte buben otevřený. Odvětrání vnitřního prostoru je neméně důležité, aby prádlo nebylo zatuchlé.

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]