Nový způsob čištění trouby a varné desky vás uhrane. Stačí použít domácí čističe, které momentálně dobývají internet

Fotografie: Freepik

Pokud jste milovníci vaření, vaše plotna tedy více než obvykle vyžaduje pravidelnou údržbu. Na povrchu mohou ulpět z hrnců uniklé tekutiny nebo olej po smažení. Zjistěte, jak docílit opět běloskvoucího sporáku.

Zázračná směs, která si poradí i s těmi nejhoršími nečistotami na plotně

Jako první zde pro vás máme skvělou směs, díky které nečistoty z plotny odstraníte během pěti minut. Potřebovat budete:

  • 3 lžíce jedlé sody
  • 1 šálek studené vody
  • ½ lžíce oblíbeného pracího prášku
  • 1 lžíci tekutého lepidla na papír

Všechny ingredience smíchejte ideálně v uzavíratelné lahvi spolu s šálkem vody a aplikujte směs na nečistoty. Posléze dobře povrch plotny opláchněte čistou vodou.

Fotografie: Freepik

 

Další levné a efektivní směsi, které si se znečistěnou plotnou hravě poradí

Existuje i mnoho dalších „babských rad“, díky kterým plotnu hravě vyčistíte bez větší námahy. Vyzkoušet můžete například kombinaci jedlé sody a perlivé minerálky. Vzniknout by vám ze surovin měla řidší hmota. Tu naneste na inkriminovaná místa na plotně a nechte působit 30 minut. Nakonec setřete dobře hadříkem navlhčeným ve vodě.

Dále je vhodné použít i čerstvou citronovou šťávu a jemnou kuchyňskou sůl. Docílit byste měli husté hmoty, kterou naneste na varnou desku a necháte působit asi pět až deset minut.

Fotografie: Freepik

Abrazivní prostředky z drogérií pomohou vždy

Nezabrala ani jedna z výše uvedených alternativních metod? Potom vsaďte na čistící prostředky s mírným abrazivním účinkem. Šetrné tekuté písky jsou skvělou volbou. Preferujte však raději přírodní produkty. Zkusit můžete kromě jiného kyselinou solnou, která si poradí i se zaschlými nečistotami.

Při úklidu mějte pro jistotu nasazené ochranné gumové rukavice, abyste si nepotřísnili pokožku. Vyvarujte se ovšem použití drátěnek, které mohou povrch plotny snadno poškrábat. Preferujte hadříky z mikrovlákna a klasické houbičky na nádobí.

Zdroj: CookingLight

Do redakce Bydlimeutulne.cz se přidala během svých studií a práce redaktorky ji tak nadchla, že se rozhodla zůstat. Její v... [Více o autorovi]