Každý kuchař to moc dobře zná. Popálené ruce od kapiček oleje a jako bonus mastné stříkance všude okolo. Zjistěte, jaké triky používají profesionálové, aby olej na pánvi „nedivočil“.
Smažené jídlo je oblíbená pochoutka mnohých z nás. Ovšem rozstříkaný olej z pánve po celé kuchyni, to už tak lákavá představa není. Nezřídka od smažení odcházíme i s nějakou tou památkou na pokožce. Příčinou prskajícího oleje v pánvi zpravidla bývají kapičky vody, které se nějakým způsobem do pánve dostanou. Jde tomu však jednoduše předejít, s těmito tipy už budete smažená jídla připravovat jenom s radostí.
Před přípravou polejte maso olejem
Většina z nás před restováním nalije nejdříve olej do pánve, nechá ho rozpálit a pak přidává maso nebo zeleninu. To je přesně ta chvíle, kdy můžeme očekávat, že olej začne nekontrolovaně prskat, díky kapičkám vody, které jídlo obsahuje. Zkuste to udělat naopak. Rozpalte suchou pánev a maso nebo zeleninu pokapejte olejem ještě před tím, než ho vložíte do pánve. Případná vlhkost v jídle se stihne na suché a horké pánvi vypařit, dříve, než se olej zahřeje.
Vysušte maso před smažením
Pokud používáte ke smažení maso přímo z vakuového obalu, bude obsahovat vysoký podíl vlhkosti. To stejné platí v případě rozmražených ryb nebo filé. Vždy, takové maso nejprve důkladně vysušte klasickou nebo papírovou utěrkou a až zcela suché ho dávejte do pánve. Velmi pomůže, pokud budete jídlo vkládat do pánve pomalu. Použijte třeba kleště a maso ponořujte po částech. Rozmraženou zeleninu nebo hranolky, také vkládejte po menších porcích pomocí děrované naběračky.
Vyberte správnou pánev
Na pánvi záleží. Na smažení používejte pánev s vysokými okraji. Pokud takovou nemáte, dá se dokoupit silikonový límec, který se do ní vloží a sníží tak množství oleje, které z pánve prská ven. Materiál také hraje roli. Méně bude olej bouřit v pánvích, které rovnoměrně rozvádí teplo, ideálně tedy nerezové nebo litinové. Zkuste také do oleje na pánvi přisypat sůl nebo trochu mouky. Ty nasají přebytečnou vlhkost a dokáží tak zklidnit prskající olej.
Kontrolujte teplo
Čím rozpálenější olej je, tím je větší šance, že po vložení jídla začne hodně prskat. Zkuste olej v pánvi nejprve zahřát na nižší teplotu. Teplotu zvyšujte, až když je smažené jídlo bezpečně v pánvi. Teplotu stále kontrolujte. Jakmile uvidíte, že se olej začíná bouřit, oheň zase na chvíli mírně stáhněte. pokud smažíte ve vysoké vrstvě oleje, je dobré použít hrnec a v případě potřeby ho zakrýt jednoduše pokličkou.
Zdroj: Mashed