I pečení v troubě může být někdy pekelně složitá záležitost, když se dopouštíte chyb, které si navíc ještě ani neuvědomujete. Říká se, že pečení je radost, ale i starost, protože mohou přijít situace, které vás rozladí.
Třeba, když je dole buchta syrová a nahoře se připaluje anebo neroste/nekyne a je zvadlá. Ono není umění zapnout troubu a vložit do ní jídlo. Mnohdy se vyplatí číst důkladně recept a zjistit, zda je vhodné předem troubu nahřát, zapařit, jaký typ nádobí použít apod. Přinášíme vám 7 nejčastějších chyb, které pečení znesnadňují.
-
Předehřátí trouby
U pečení moučníků je klíčová konstantní teplota uvnitř trouby. Než plech s moučníkem vložíte do trouby, nezapomeňte ji předehřát. Někdy stačí půl hodiny, jindy je potřeba i déle. Zabráníte tak praskání moučníku. Chcete-li péct chleba či jiné pečivo je důležité troubu nejdříve zahřát, a pak nalít na rozpálený plech ve spodní části trouby horkou vodu – dojde tak k zapaření trouby (zvýší se vlhkost).
-
Používáte studené suroviny
I to, jakou teplotu mají suroviny, které zpracováváte, hraje důležitou roli. Máslo i vejce vytáhněte minimálně půl hodiny předem, ať se ohřejí na pokojovou teplotu. Než přidáte vajíčka do těsta, našlehejte je. Moučník bude křehčí a nadýchanější.
-
Nadměrné hnětení
Všeho moc škodí, a to platí také o hnětení těsta. Příliš dlouhé šlehání může způsobit, že moučník nevyběhne. Doporučujte tedy i rady v receptech o délce a rychlosti hnětení, pokud nemícháte těsto ručně.
-
Špatná forma
Někdy ne a ne vyklopit bábovku či dort, buchtu z určité formy. U koupě věnujte pozornost nejen tvaru a velikosti, ale především materiálu, ze kterého je forma vyrobená. Někdy se prostě nevyplácí šetřit.
-
Nepříjemný zápach z trouby
Pokud jste pekli maso, které mohlo stříkat během pečení na stěny trouby i sklo, může se stát, že váš moučník nebude vonět, jak má. Důležitá je tedy pravidelná údržba trouby. Poté, co upečete maso, vložte do trouby plech s vodou a nechte běžet půl hodiny. Vzniklá pára rozpustí tuky, steče dolů, vy pak troubu snáze umyjete. Umývejte ji samozřejmě po vychladnutí.
-
Otevírání trouby během pečení
Pečení může být někdy pěkný nervák, zvlášť pečete-li něco, s čím nemáte zatím zkušenost a láká vás to nahlédnout dovnitř – pěkně zblízka a zjistit, zda je pokrm v pořádku. Právě otevírání trouby bývá velkou chybou, která může pokrmu uškodit. Po otevření ihned klesne teplota, případně unikne pára a nejenže prodloužíte čas pečení, těsto může klesnout a buchta bude připomínat podrážku. Moderní trouby jsou již vybaveny teploměry, sondami a jinými zlepšováky, ale ne každý takovou vlastní. Tudíž pozor na tuto chybu.
-
Nahrazování ingrediencí
Na nahrazování ingrediencí není nic špatného a vaření je tak trochu o experimentování. Nicméně je nutno pamatovat na to, že se recept pak může chovat jinak a celý pokrm se bude muset přizpůsobit třeba kvůli jedné změněné ingredienci. Jinak se bude vařit či péct. Je totiž rozdíl zaměnit máslo za tuk se sníženým obsahem tuku či plnotučné mléčné výrobky za odtučněné či rostlinné anebo mouku s lepkem za bezlepkovou. I jediná surovina může pokazit celé snažení.