Česnek neboli židovská vanilka je naprosto nepostradatelnou složkou české kuchyně. I pokud není přímo součástí receptu, jeho přidáním se mnohdy nedá nic pokazit.
Problém ovšem nastává při jeho loupání. Nejenže jde o otravnou a zdlouhavou práci, ale česnek je dosti agresivní zelenina. Můžete ho sice rozdrtit plochou nože, existují však i jiné postupy. Navíc různé způsoby jeho zpracování nabízí zcela odlišnou výslednou podobu, hodí se tudíž znát těchto postupů vícero. V některých případech není ani potřeba použít nůž, nicméně to vyžaduje, aby byl česnek opravdu dobře vysušený. Jak tedy na to?
Pomocí misek nebo krabiček
Vezměte dvě nerezové misky o stejném průměru. Podstatné je, aby k sobě šly přiklopit a mohli jste je v tomto stavu pohodlně držet. Dovnitř můžete bez obav vložit celou patičku česneku, pak přiklopte druhou misku. Kvůli soudržnosti je někdy lepší použít plastové krabičky, protože misky mají většinou trochu odlišný průměr. Pak jimi chvíli opravdu důkladně třeste, v zásadě stačí několik vteřin opravdu silných otřesů. Česnek se uvnitř hezky otluče o stěny, čímž dojde nejen k oddělení jednotlivých stroužků, ale také k oklepání jemné slupky.
Použití mikrovlnné trouby
Podobně jednoduchý trik. Česnek zkrátka vložte do trouby rozdělený na jednotlivé paličky a zapněte ji na 20 vteřin na maximální výkon. Jakmile všechno vyjmete, stačí česnek jen promnout v dlaních a všechny slupky se krásně oddělí. Je však třeba mít na paměti, že česnek rozhodně neroste všude stejný. Ten z české produkce mívá slupky mnohem silnější. Práce s ním je tak mnohem náročnější, zase se však může pochlubit silnější chutí i vůní.
Odkud se vzal a co všechno umí
Česnek kuchyňský pochází ze střední Asie, kde vznikl šlechtěním planého druhu Allium longicuspis. Pravou vlastí této zeleniny je Mongolsko a Kyrgyzské stepi. Mongolové česnek dostali do Číny, dle zpráv historika Hérodota byl hojně pěstován také ve starém Egyptě. Na více místech byl pro své léčivé vlastnosti brán jako posvátná bylina. Prakticky jakýkoli národ s vyhlášenou kuchyní nachází pro česnek opravdu všestranné použití.
Dá se rozetřít do pomazánek a salátů, přidat do omáček, vylepšuje zeleninu i maso (ideálně skopové a hovězí). Klasikou české kuchyně je pak česnečka. Je bohatý na vitamíny A, B a C, dále selen, vápník a jód. Hraje významnou úlohu hlavně v optimalizaci trávení a také posílení obranyschopnosti organismu. Už od dob Egypta má své místo i jako afrodisiakum a Římané ho zasvěcovali bohyni plodnosti Ceres. Z jeho tinktury pak připravovali nápoje lásky.
Zdroj: Athensmagazine