Abyste si vychutnali teplé jídlo, a přitom neztráceli dlouhé hodiny jeho přípravou, nemusíte kupovat polotovary. Díky pár trikům můžete mít uvařeno za chvíli.
Jednou z nejoblíbenější příloh jsou vařené brambory. Svou specifickou chutí jsou nejuniverzálnější a dají se použít jako příloha téměř ke všemu. Navíc se dají použít i jako základ pomazánek nebo je můžete přidat do salátů. Jejich vaření však někdy bývá zdlouhavé. Naštěstí existuje jednoduchá vychytávka, která vám může s přípravou brambor pomoct. Díky ní budete mít oběd během chvilky na stole.
Proč je dobré brambory předem oloupat
Jak snadno nebo těžko jde z brambor slupka oloupat, závisí na stáří brambor. Na nových bramborách je slupka tak tenká, že vůbec není třeba takové brambory loupat. A když už musí být oloupané, stačí slupku jemně nožíkem seškrábnout. Čím starší brambory jsou, tím tlustší je i jejich slupka. Opravdu staré brambory mají slupku tlustou a vrásčitou a jejich loupání je opravdu namáhavé. Při loupání brambor však můžete zkontrolovat, v jakém stavu brambory jsou, a drobné kazy z nich rovnou odstranit.
Jak urychlit vaření brambor
Nejrychleji se přirozeně vaří oloupané brambory. Odstraněná slupka nebrání horké vodě, aby prohřála a změnila strukturu i uvnitř brambory. Zkušení kuchaři ale odhalili způsob, jak vaření brambor ještě urychlit. Oloupané brambory před samotným vařením nejdříve zchlaďte ledovou vodou. Tento jednoduchý trik vám zkrátí výslednou dobu vaření.
Postup rychlejšího vaření brambor
Jakmile máte požadované množství brambor oloupané, vložte je do čistého dřezu nebo do mísy, kterou do dřezu postavíte. Na brambory pusťte ledovou vodu a nechte je pod takto tekoucí vodou chvíli stát. Klidně je nechte chladit i několik minut. Následně brambory dejte do hrnce a uvařte je, jak jste zvyklí. Jediné, co bude jiné, bude mnohem kratší doba vaření.
Pobytem brambor pod proudem ledové vody dochází k uvolňování škrobu. Škrob obsažený v bramborách ovlivňuje nejenom délku vaření, ale i jejich samotnou chuť. Díky tomuto triku budou brambory nejen rychleji uvařené, ale také budou mnohem lépe chutnat.
Zdroj: Novi