Vyboulené dno pánve vzniká nevhodným způsobem mytí. Při delším odložení vzniká riziko rzi

špinavá pánev
Fotografie: Piqsels

Mytí nádobí je každodenní činnost, které se jen tak nevyhnete. Některými postupy a návyky si tuto práci můžete usnadnit, nebo naopak ztížit. Takto byste nikdy neměli mýt pánev.

Pokud patříte mezi ty, kteří nesnáší přítomnost špinavého nádobí v kuchyni, nejspíš všechno nádobí umyjete bezprostředně po jeho použití. V některých případech bohužel můžete tímto krokem nadělat více škody než užitku. Aby pro vás mytí nádobí bylo co nejjednodušší a nejefektivnější, je potřeba řídit se určitými pravidly. Do rozpálené pánve byste nikdy neměli lít vodu. Tohoto zlozvyku se raději rovnou zbavte.

Prodlužte životnost pánve

Dobrá pánev vám může s přehledem sloužit několik let. Správným používáním tohoto nádobí včetně správného způsobu mytí a údržby můžete její životnost ještě prodloužit. Voda a rozpálený povrch pánve není nikdy dobrá kombinace. Nejenže olej se zbytky jídla z pánve může prskat, a tím vás poranit, ale materiál pánve se může vlivem náhlé teplotní změny začít kroutit nebo praskat. Dno pánve se může vyboulit a pánev nebude po celé ploše ležet na varné desce. V důsledku toho se vám pokrmy na takové pánvi budou připravovat mnohem hůř.

Opatrně s vodou i při mytí studené pánve

Při mytí pánve byste měli být opatrní, i když je již zcela vychladlá. Vlivem vody mohou některé části pánve začít rezivět. Přestože existují způsoby, jak rez z nádobí odstranit, nemusí tyto postupy vždy fungovat na 100 % a vaši pánev už nikdy zcela neopravíte. Abyste předešli korozním účinkům, snažte se co nejvíce omezit styk pánve s vodou. Při jejím mytí můžete využít i jiné prostředky, s jejich pomocí se zbavíte mastnoty a připečených zbytků jídel.

velká pánev
Fotografie: Freepik

Jak účinně umýt pánev

Pokud se vám pánev nedaří bez vody vyčistit, můžete ji ve vodě chvíli nechat odmočit. Hlídejte však čas, aby se z 15 minut nestalo několik hodin. Nejen pánev, ale i další nádobí jsou ke vzniku rzi náchylné, proto se snažte nádobí umýt a vysušit co nejdříve, aby vám ho voda nepoškodila. Nejdříve náchylné nádobí umyjte od všech nečistot, následně důkladně vytřete utěrkou do sucha a ještě nechte na vzduchu zcela vyschnout. Aby se mohla vysušit i místa, kam se s utěrkou dostanete jen těžko.

Zdroj: Gotowanie

Absolvent České zemědělské univerzity, který je již od malička velkým kutilem. V podstatě vše, co je možné najít v j... [Více o autorovi]