Zašlé nádobí bude opět zářit novotou. Litinovou pánev zbavíte nečistot snadno a rychle

Fotografie: Freepik

Litinová pánev nebo hrnec jsou oblíbeným kuchyňským náčiním každé šikovné kuchařky. Zkuste tyto zázračné triky k odstranění zbytkového tuku z povrchu pánve.

Žádný moderní materiál se v kuchyňském nádobí osvědčil tolik, jako pánev a hrnec z litiny. Pokud také patříte mezi kuchařky milovnice tohoto skvělého materiálu, pak vás jistě trápí jedna jediná věc. Odstranění zbytkového oleje nebo jiného tuku z litinové pánve totiž není moc snadný úkol. Zkuste tyto triky, se kterými se vám to povede raz dva.

Nejoblíbenější materiály v kuchyňském nádobí

Mezi ty nejoblíbenější materiály určitě patří stará dobrá litina, své oblíbence si ale našel i nerez nebo potravinářský hliník. Velmi oblíbený hliník se zahřívá ze všech materiálů nejrychleji, hned za ním je v těsné blízkosti také litina. Ta však dokáže zadržovat teplo o něco lépe než všechny ostatní materiály, a tak se stává nejčastěji používaným materiálem. Litinová pánev je navíc skvělá i svou pořizovací cenou, údržbou i samotným používáním.

Jak ale takovou litinovou pánev správně umýt od zbytků a tuku? Tento proces není tak snadný, jak se na první pohled může zdát. Nejčastěji hospodyňky použijí teplou vodu a čistící prostředek na nádobí, díky kterému za pomocí houbičky vše důkladně odstraní. Tento způsob je možná účinný, z dlouhodobého hlediska však litinové pánvi uškodíte.

Díky kalcinaci se zbavíte i nejmenších zbytků tuku

Olej i jiný zbytkový tuk v pánvi zůstává i po použití mycích prostředků. Proto je tím nejlepším způsobem vyčištění litinového nádobí kalcinace. K takovému druhu čištění budete potřebovat otevřený oheň nebo dobře rozehřátou pečící troubu. V obou případech však mějte na paměti, že se vlivem kalcinace odpařuje tuk a vzniká nepříjemný kouř.

Díky tomuto postupu zbavíte litinový hrnec či pánev všech zbytků a nečistot, které v miniaturním složení na nádobí zůstávají. Naprostá čistota litiny vám dodá ubezpečí, že je vaše nádobí připravené na další budoucí použití. Díky kalcinaci se tak vyhnete poškození litiny nepříjemným drhnutím.

Fotografie: Freepik

Jak dodat litině nepřilnavou vlastnost?

Chcete mít jistotu, že se při smažení nebo vaření v litinovém nádobí nepřichytí ani jediný kousek vašeho pokrmu? Pak je nutné mechanicky dodat vaší litině vlastnost nepřilnavosti. To uděláte pár jednoduchými kroky.

  1. Litinové nádobí nejdříve umyjte, otřete a vysušte
  2. Pomocí tamponu nebo plochého kartáče naneste na celý povrch litiny malou vrstvu oleje.
  3. Ohřejte pánev na vysokém stupni teploty po dobu 5 minut. Z pánve půjde lehký kouř.
  4. Vypněte hořák, nechte přirozeně pánev zchladit, přebytečný olej umyjte horkou vodou a vysušte nádobí suchým a čistým hadříkem.

Díky tomuto postupu bude vaše nádobí stále krásné, kvalitní a čisté. Vy si tak můžete užívat výhody litinové pánve i hrnce a zvesela si vařit i nadále.

Zdroj: TheSpruce