Komfortní, rychlé a levné vaření na indukční varné desce

Zvažujete nákup nového sporáku? Pak sáhněte hned po tom nejlepším, nejúspornějším, nejbezpečnějším, který navíc uvaří i rychle. Řeč je samozřejmě o sporáku s indukční varnou deskou. Indukční technologie patří k energeticky nejúčinnějšímu i nejrychlejšímu způsobu vaření.

Nádoba, v níž vaříte, se zahřívá přímo, bez zdlouhavého předehřívání. Na první pohled žádný rozdíl nepoznáte. Indukční varné desky se podobají sklokeramickým jako vejce vejci. Rozdíl však mezi nimi je velký. Indukční systém pracuje na principu elektromagnetických proudů, jež ohřívají pouze dno nádobí (nikoliv celou plotnu). Tím pádem je plotna bezpečnější, efektivnější, úspornější oproti jiným typům varných ploch. Ohřívá se pouze zóna, kde dochází ke kontaktu s nádobím a automaticky se přizpůsobí velikosti varného objektu.

Úsporné, rychlé a efektivní vaření

Pro tento typ vaření je nutné k indukční varné desce pořídit hned také indukční nádobí. Jedná se o nejrychlejší způsob vaření, kde můžete navíc měnit snadno teplotu a udržovat například omáčku při ideální teplotě, aniž by hrozilo připálení. Vaření na indukci je vysoce efektivní, a to až dvojnásobně oproti vaření na plynu.

Nízká spotřeba energie určitě zaujme každého, kdo rád ušetří nějakou tu korunu za energie. Hospodyňky, které nebaví stát hodiny u plotny, zase uvítají rychlost přípravy pokrmů a úzkostlivé maminky bezpečí.

O indukčním nádobí

Na indukční varnou desku je zapotřebí speciální nádobí vyrobené z feromagnetické oceli (tedy s obsahem železa), která přitahuje magnet. Takové nádobí poznáte snadno. Ze spodní strany má vyobrazený symbol cívky v podobě několika vlnovek. Toto nádobí není drasticky dražší než ostatní. Případně lze koupit magnetická podložka (vychází zhruba na 250 Kč) a použít kvalitní hrnec či pánvičku pro klasické vaření. Podložka se však musí k hrnci přichytit. Pokud se tak stane, můžete použít díky podložky i normální hrnce.

Čištění varné plochy

Jelikož varná deska ohřívá pouze plochu s nádobou, nestane se, že se ukápnuté jídlo připaluje. Tudíž i čištění indukční varné desky není nic, u čeho se nadřete. Stačí rozprášit čistič a vyleštit. Čím však můžete indukční varnou desku poškodit je třením nádobí o plochu, zvlášť použitím klasických hrnců bez podložky. Případně drhnutím plochy nevhodnými prostředky a něčím škrábavým.

Obrázek: pixabay.com